Módní stážisti často dělají zadarmo, daňovým úřadům se to nelíbí

Paříž/Praha – Desítky módních domů v Paříži a Londýně využívají mladé stážisty jako levnou pracovní sílu, za měsíce asistování jim návrháři často neplatí vůbec nic. Podle francouzského i britského zákona to přitom musí být alespoň minimální mzda. Britský daňový úřad proto firmy varoval, že jim příští rok hrozí buď pokuty, nebo rovnou trestní stíhání.

Colby Jordanové je teprve patnáct let, ale už nyní tráví celé dny ve studiu a na přehlídkách jako pravá ruka předního amerického návrháře Phillipa Lima. Místo peněz však pracuje pro prestiž a zmínku v životopisu. „Svou první stáž jsem začala, když mi bylo čtrnáct. Když o to místo stojíte, tak musíte být showroomu po ruce od rána do noci, dokud vás potřebují. Tak to prostě je,“ říká stážistka. 

Zadarmo přitom pracuje v lukrativní branži nečekaně velké procento lidí. „Byla aféra s časopisem i-D Magazine, kde hodně redaktorů pracovalo zadarmo. Většinou jsou to mladí redaktoři z bohatých rodin. Lidé, kteří mají nějaký talent, tak nejsou schopní se tam dostat, protože nemají peníze na to, aby dokázali třeba dva tři roky pracovat na volný úvazek,“ vysvětluje módní fotograf Lukáš Dvořák. 

Některé módní domy platí alespoň minimální mzdu

Velké módní domy jako Burberry nebo Hermés platí stážistům alespoň minimální mzdu. Řada dalších ale zákon obchází a právě na ně se britské úřady příští rok zaměří. „Kdybychom museli stážistům vyplácet minimální mzdu, naše značka by zkrachovala. Musí prostě pracovat pro lásku k módě, ne pro peníze. My tuhle pracovní sílu potřebujeme, je pro naše fungování zásadní,“ obhajuje běžnou praxi britská návrhářka pro značku Sibling Cozette McCreeryová. 

Módní stážisti (zdroj: ČT24)

Jediný trh, kde se za práci ještě pořád dobře platí, je ten asijský. Stážisté přesto drží s firmami v Paříži nebo v Londýně tichou dohodu. V Česku se praxe pro budoucí návrháře a stylisty měří maximálně na dva týdny, a zákoník práce se na ni proto nevztahuje. Na druhou stranu, některé produkce v časopisech se také snaží šetřit na modelkách. „U nás modelky v magazínech nedostávají skoro vůbec zaplaceno,“ uvádí Dvořák. 

Postih čeká příští rok na všechny značky, které si najmou stážisty na neplacenou práci, a přitom budou pořádat přehlídku na londýnském týdnu módy. Součástí sankce je i povinnost vyplatit asistenty zpětně.

Vydáno pod