ECB opět nakupovala italské dluhopisy, objemy nebyly vysoké

Milán - Evropská centrální banka (ECB) dnes opět vstoupila na trh a kupovala na něm italské státní dluhopisy. Využila tak slabší obchodní aktivity, která na trzích panuje, v příliš velkých objemech ale prý nenakupovala. U Evropské centrální banky si ve čtvrtek uložili finanční instituce rekordní částku - 455 miliard eur (asi 11,8 bilionu Kč).

„ECB byla ráno na sekundárním trhu aktivní,“ řekl jeden z obchodníků. Banka podle něj nakupovala papíry se splatností tři až deset let. Další z obchodníků jeho slova potvrdil a dodal, že nešlo o velké objemy.

Krátce před polednem se výnos italského státního dluhopisu se splatností deset let pohyboval kolem 7,19 procenta. To bylo pět bazických bodů nad čtvrtečním závěrem a zároveň ekvivalent prémie asi 530 bazických bodů nad srovnatelnými dluhopisy německé vlády.

U ECB se také ukládalo

Finanční instituce v eurozóně si ve čtvrtek na účtech u Evropské centrální banky (ECB) uložily jednodenní vklady o objemu 455 miliard eur (asi 11,8 bilionu Kč). To je nový rekord za dobu, co eurozóna existuje. Dosavadní rekord byl z tohoto týdne a byl asi o dvě miliardy eur nižší.

Tak vysoké objemy peněz jako v současné době si komerční banky zpravidla neukládají. Většinou si je na zajištění běžného provozu půjčují mezi sebou. V poslední době tak ale činí stále méně, což podle analytiků svědčí o tom, že si vzájemně nevěří. Nepotřebné peníze tak raději ukládají u ECB, i když to pro ně není tak výhodné.

Komerční banky jednodenní vklady u ECB nyní ukládají za úrok 0,25 procenta. V případě, že by peníze odkládaly jinak, například právě formou jednodenních úvěrů jiným bankám, bylo by to pro ně mnohem lukrativnější. Takto na vkladech u ECB ztrácejí. Jednodenní půjčky jiným bankám teď mají úrok 0,369 procenta.