Británie zablokuje zavedení nové daně, když nebude celosvětová

Londýn - Britský premiér David Cameron uvedl, že Británie zablokuje zavedení daně z finančních transakcí, nazývanou Tobinova daň, v Evropské unii, pokud tato daň nebude zavedena celosvětově. K jejímu schválení je potřeba souhlas všech 27 členských zemí. Zavedení daně prosazují především Francie a Německo, a právě to bude také jedním z témat dnešní schůzky dua Merkelová - Sarkozy. Oba politici se letos vidí poprvé a chtějí hlavně ladit postoje na summit Evropské unie na konci ledna.

Prohlášení Camerona je další známkou prohlubujícího se konfliktu mezi největšími zeměmi EU. Británie se staví proti dani, protože má obavy, že by mohla poškodit její finanční centrum City of London.

David Cameron, britský premiér:

„Dokud se zbytek světa nedohodne, že ve stejný okamžik zavede takovýto typ daně, tak něco takového nepodpoříme.“

Hrozba veta nové daně přichází měsíc poté, co Cameron rozzlobil své partnery v EU, když vetoval novou dohodu EU o větší fiskální integraci v eurozóně, jejímž cílem bylo vytáhnout eurozónu z dluhové krize. Kritikové upozorňují, že jeho kroky mohou způsobit izolaci Británie od dalších 26 členů EU.

Cameron argumentuje tím, že nová daň, pokud bude zavedena pouze v Evropě, způsobí ztrátu pracovních míst a daňových příjmů, protože by to přimělo mnoho finančních institucí k přesunu do jiných oblastí, což by bylo špatné pro celou Evropu. Místo toho navrhl svým evropským kolegům, aby okopírovali daně, které Británie zavedla pro banky a obchody s akciemi.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pátek uvedl, že Francie nebude čekat se zavedením daně na schválení všemi členy EU. Země by mohla o dani rozhodnout ještě do konce tohoto měsíce a parlament by o ni mohl hlasovat již příští měsíc, dodal státní tajemník Benoit Apparu.

Evropská komise přijala plán na zavedení daně z finančních transakcí loni v září. Obchody s akciemi a obligacemi mají být zdaněny sazbou 0,1 procenta a s deriváty 0,01 procenta. S myšlenkou zdanění finančních transakcí přišel již na počátku 70. let minulého století nositel Nobelovy ceny James Tobin, který tak chtěl odradit od spekulativních obchodů, napsala agentura Reuters.

Spory o daň z finančních transakcí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod