Evropský průmysl zpomalil, Česko patří k růstovým tahounům

Brusel - Průmyslová výroba v listopadu loňského roku meziměsíčně propadla o 0,1 procenta v eurozóně i v celé Evropské unii. V říjnu pokles v obou blocích činil 0,3 procenta. Podle údajů Eurostatu si z 19 zemí EU, za něž jsou data k dispozici, v listopadu nejvíce polepšila Česká republika.

Meziročně v listopadu průmyslová výroba klesla o 0,3 procenta v unijních státech platících eurem a o 0,2 procenta v celé sedmadvacítce. Produkce zboží okamžité spotřeby propadla v eurozóně i v Evropské unii. Výroba trvanlivého zboží klesala pouze v eurozóně, v EU statistici hlásí mírný růst o 0,1 procenta. V případě kapitálového zboží byla produkce stabilní v obou.

Z devatenácti zemí EU, za které má Eurostat data k dispozici, průmyslová produkce propadla v deseti a rostla v devíti. Největší propad statistici zaznamenali v Irsku, kde se průmysl propadl v porovnání s říjnem o 9,4 procenta. Následuje Švédsko s poklesem o 3 procenta a Slovensko s poklesem o 2,4 procenta.

Český průmysl si vede v porovnání se zbytkem EU skvěle

Největší růst hlásí Česká republika, kde si průmysl v listopadu v porovnání s říjnem polepšil o 2,7 procenta. Polský průmysl ve stejném období vzrostl o 1,6 procenta. O třetí příčku se dělí Řecko, Francie a Litva, kde průmyslová výroba stoupla shodně o 1,1 procenta.

Český průmysl se slibně vyvíjí i v meziročním srovnání. S růstem o 5,4 procenta skončilo Česko v listopadu na třetím místě za Polskem a Lotyšskem. Největší propad naopak zaznamenalo Řecko, Španělsko a Irsko.