Regule EU ulehčí odstřihnutí uživatelů od sociálních sítí

Praha – Evropská komise vydala nařízení, které sociálním sítím ukládá povinnost mazat data lidí, kteří na nich již nechtějí být. Pokud totiž nyní při odchodu své údaje složitým způsobem neodstraní, provozovatel je má stále k dispozici. Například na Facebooku má profil na 800 milionů lidí, kteří na něj mnohdy umísťují citlivé údaje. Málokdo však ví, že kompletní smazání veškerých informací je komplikovaný proces, který navíc trvá dva týdny.

Zatímco nová registrace na Facebooku je otázkou několika sekund či minut, zrušení profilu už tak jednoduché není. Deaktivace, kterou Facebook nabízí, se totiž liší od konečného smazání. K tomu vede mnohem komplikovanější cesta trvající 14 dní. Zdárný průběh rozloučení s Facebookem navíc v této době vyžaduje jistou „abstinenci“ na sociální sítě. „Pokud se uživatel přihlásí do nějaké služby, která má něco společného s Facebookem, tak se data zase oživí,“ uvedl redaktor Technet.cz Jan Kužník.

Nová evropská regule má za cíl chránit především děti a teenagery. Ti si totiž při užívání internetu často neuvědomují, že některé soukromé informace publikované na webu se dají zneužít. „Teenageři tam často zveřejňují fotky, které jsou až lechtivého charakteru, které jsou snadno zneužitelné,“ dodal ředitel safeinternet.cz Jiří Palyza.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg sice tvrdí, že soukromí je přežitek dvacátého století, ale spolu s provozovateli dalších služeb bude muset na nová pravidla přistoupit. Trest za neuposlechnutí je totiž vysoký - až dvě procenta z tržeb, což jsou v případě Facebooku miliony dolarů. Mít čistý internetový rejstřík se navíc hodí i při hledání práce. Personalisté totiž čím dál tím častěji sledují i internetové aktivity zájemců.

Vydáno pod