Srovnávat Španělsko s Řeckem je naprostý nesmysl

Singapur – Jako „naprostý nesmysl“ označil při své návštěvě Singapuru španělský ministr hospodářství Luis de Guindos srovnávání Španělska s Řeckem a dodal, že Španělsko je plně odhodláno splnit své cíle pro rozpočtový schodek.

Španělsko se zavázalo snížit v letošním roce rozpočtový deficit na 5,3 procenta. V příštím roce by měl schodek klesnout na tři procenta, což je limit stanovený rozpočtovými pravidly Evropské unie. Ministr upozornil, že Španělsko má prostor ke snížení rozpočtových deficitů regionálních vlád. Dodal, že klíčem k podpoře domácí ekonomiky a tvorbě nových pracovních míst jsou reformy trhu práce.   

Madrid se původně dohodl s Evropskou unií, že rozpočtový deficit letos klesne na 4,4 procenta HDP. Španělský premiér Mariano Rajoy však začátkem měsíce překvapil finanční trhy prohlášením, že schodek dosáhne 5,8 procenta. Ministři financí eurozóny nakonec letošní cíl pro španělský schodek upravili na 5,3 procenta.

Protesty ve Španělsku
Zdroj: ČTK/AP/Manu Fernandez

Úroky u desetiletých dluhopisů španělské vlády ve čtvrtek podle listu Financial Times poprvé od ledna překročily 5,5 procenta kvůli obavám investorů ohledně rozpočtového deficitu a slabým vyhlídkám španělské ekonomiky.   

Silně zadlužené Řecko si předloni v květnu sjednalo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem záchranný úvěr v hodnotě 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Ukázalo se však, že tento úvěr nebude stačit, a země si proto loni v říjnu dohodla druhý záchranný program v objemu 130 miliard eur, který členové eurozóny formálně schválili minulý týden.

Vydáno pod