AAA Auto loni zdvojnásobilo zisk na čtvrt miliardy

Praha - Autobazary AAA Auto loni zdvojnásobily čistý konsolidovaný zisk na rekordních 10,3 milionu eur (zhruba čtvrt miliardy korun), což je nejvíce od vzniku firmy. Tržby stouply o třetinu na 276,7 milionu eur (asi 6,8 miliardy korun). Auditovaná čísla firma oznámí 30. dubna.

Češi mají ojetá auta rádi a nic na tom nezměnila ani krize. Velké autobazary tvrdí, že o ní skoro nevěděly a o zákazníky nouzi nemají. Lídr trhu, firma AAA auto, která působí i na Slovensku a v Rusku, měla vloni vůbec nejlepší zisky v historii a vydělala skoro čtvrt miliardy korun.

Společnost loni prodala 44 828 aut, tedy o 13 procent vozů více než předloni. Jejich průměrná cena vzrostla o 16,3 procenta na 5 131 eur (zhruba 127 000 korun) za auto. Skupina loni po čtyřech letech obnovila také regionální expanzi. V Česku otevřela jednu pobočku a další dvě v Česku a na Slovensku následovaly letos v únoru.

Anthony James Denny, generální ředitel AAA Auto:

„Rok 2011 byl pro AAA Auto z pohledu dosaženého čistého zisku mimořádným rokem. Efekt opatření, která společnost zavedla v reakci na krizi, se plně projevil a skupina je nyní významnou měrou efektivnější a ziskovější. Ve srovnání s úrovní před krizí dosáhla loni společnost dvojnásobného provozního a stejně tak čistého zisku na polovičním objemu prodejů.“

Letos společnost počítá s růstem zisku o 20 procent a tržby by měly podle Dennyho stoupnout nejméně o pět procent. „Neočekáváme v tomto roce významnou recesi na trhu ojetých vozů, pouze stagnaci, následovanou opětovným mírným růstem příští rok. Růst prodejů si plánujeme zajistit prostřednictvím nových poboček,“ dodal Denny.

Autobazar
Zdroj: ČT24

„Dnešní zákazník je trošku více sofistikovaný než zákazník v roce 2008 a 2009. Vyžaduje auta, která jsou zhruba tři roky stará, po prvním majiteli, která mají záruky, jsou dobře servisovaná a v dobrém stavu,“ říká finanční ředitel AAA Auto Jiří Trnka.

Firma plánuje během příštích dvou let otevřít až šest dalších nových autocenter v Česku a až tři nová autocentra na Slovensku. AAA Auto loni vstoupilo také do Ruska, kde plánuje příští rok otevřít i druhou pobočku.

Rozhovor s Milanem Lávičkou (zdroj: ČT24)