Developer Orco se loni propadl do miliardové ztráty

Praha - Developerská společnost Orco se loni propadla do ztráty 43,5 milionu eur (cca 1 miliardy korun). Hlavní příčinou ztráty byla restrukturalizace firemních dluhopisů. Ztráta je však mírnější, než očekávali analytici. V roce 2010 Orco vytvořilo zisk 233,4 milionu eur.

Výnosy Orca v roce 2011 klesly na 158 milionů eur (přibližně 3,9 miliardy korun) z předloňských 295 milionů eur (zhruba 7,3 miliardy korun). Firma se totiž v minulých letech potýkala s vysokým zadlužením. Analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič minulý týden uvedl, že dluhy zůstávají pro firmu rizikem i nadále, poněvadž není jisté, zda se Orku podaří přesvědčit držitele dluhopisů, aby souhlasili s plánovanou výměnou obligací za akcie.  

Generální ředitel Orca Jean Francois Ott předpokládá, že rok 2012 by měl být pro firmu rokem obratu. Centrem podnikání developera je kromě Prahy také Berlín, Varšava a Budapešť. Naopak například z Ruska se Orco stahuje. V Praze patří mezi hlavní chystané projekty Orca zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. S akciemi firmy se obchoduje také na pražské burze.

Rozhovor s Milanem Lávičkou (zdroj: ČT24)