Merkelová: K podpisu rozpočtového paktu ČR nutit nebudeme

Praha – Německo nehodlá na Českou republiku vyvíjet nátlak, aby se připojila k paktu o rozpočtové disciplíně. Po dnešní schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS) to zdůraznila německá kancléřka Angela Merkelová. Spolu se svým protějškem také vyvrátili spekulace o tom, že by německé „ano“ pro Temelín bylo podmíněno českým souhlasem s fiskální smlouvou. Nečas zároveň zdůraznil, že i když Česká republika pakt nepodepsala, jeho klíčová ustanovení plní, a lze ji tak považovat za „stínového signatáře“.

Angela Merkelová

„Německo nevyvíjí žádný tlak, pro Německo je důležité, aby fiskální pakt podepsali především státy, kde se platí eurem.“

Na dnešní schůzce kancléřky s premiérem nebyl fiskální pakt žádným kontroverzním tématem. Merkelová zdůraznila, že Německo plně respektuje rozhodnutí svých sousedů. „I když Česká republika nepodepsala fiskální pakt, my dobře víme, že si nechává dveře otevřené,“ uvedla kancléřka.

Nečas zase hovořil o významu, který pro Česko má evropská stabilita a růst. „Česká republika má silný zájem na stabilitě eurozóny. Také uznáváme, že má-li se zachovat měnová unie, musí se změnit ve fiskální unii a také musí vést k hlubší integraci ekonomik a jejich hospodářských politik, to je prostě politická a ekonomická realita,“ upozornil Nečas.

Oba politici se na dnešním jednání shodli na tom, že řešením, které pomůže Evropě z problémů s dluhy, je posilování konkurenceschopnosti. A právě proto je potřeba urychleně dokončit jednotný evropský trh. Shoda panuje mezi oběma zeměmi také ohledně udržitelnosti rozpočtu Evropské unie. Podle Nečase je třeba klást důraz především na to, aby se s penězi hospodařilo efektivně a neplýtvalo se s nimi.

Merkelová a Nečas se při jednání dotkli také energetických témat. Energetika se dostala ve vzájemných vztazích obou zemí do popředí kvůli odpojení německých jaderných elektráren. Větší nasazení obnovitelných zdrojů způsobuje podle energetiků problémy i české přenosové soustavě. I přes tyto komplikace hodlá Česko nadále podporovat myšlenku společného energetického trhu. „Naším cílem není oddělování energetických soustav, ale jednoznačně jejich propojení,“ konstatoval premiér.

Německá kancléřka zároveň podotkla, že se její země snaží problémy soustavy řešit. Německo podle ní například zrychluje schvalovací řízení pro rozšiřování a modernizaci energetické soustavy. „Máme schválený zákon, v rámci kterého lze přeskočit určité kroky, takže schvalovací proces se zrychluje. Výrazně jsme také pokročili při schvalování zejména v rámci severoněmecké sítě,“ uvedla Merkelová.

Došlo i na divočinu

Na tiskové konferenci pořádané po schůzce Nečase s Merkelovou došlo i na vtipy, když se jeden z německých novinářů kancléřky zeptal, zda si už umí česky objednat řízek. „Dnes řízek nebyl, dneska byla divočina,“ reagovala s úsměvem Merkelová. „Se slovem řízek a se svou češtinou bych neuspěla, protože divočina do mé slovní zásoby nespadá,“ dodala.

Německou kancléřka se během své krátké návštěvy v Praze setkala také s prezidentem Václavem Klausem. Poté zamířila na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy na přednášku a diskusi se studenty.