Microsoft: Nové technologie přinesou miliony pracovních míst

Praha - Budování vize zítřka je tématem, se kterým do Česka přijel prezident Microsoft International Jean-Philipe Courtois. Technologie v posledních letech změnily svět, zjednodušují komunikaci a vytvářejí pracovní místa. Podle studie IDC pomůže například cloud v roce 2015 vytvořit 14 milionů míst mimo IT sektor, tedy například v průmyslu, obchodu a službách.

Technologický sektor přinesl celou řadu inovací a velkých změn. Konkrétně nástup chytrých telefonů, tabletů nebo laptopů, jejich propojení s internetem a pak to, co dnes nazýváme cloud. Umožňuje mimořádnou pružnost, spojuje miliardy zařízení, umožňuje přístup na internet, sociální sítě, k videím, hrám nebo aplikacím pro byznys.

„Největší inovací v příštích pěti letech bude to, co nazýváme přirozeným uživatelským rozhraním. Znamená to, že ovládáte zařízení pomocí prstů, ikon, hledáte informace pomocí hlasu, nebo dokonce gesty vašeho těla, například u televize, kdy vlastně nahrazujete ovladač. A když spojíte chytrá zařízení, cloud a toto, můžete v příštích pěti letech čekat celou řadu působivých inovací,“ myslí si Courtois. 

Takzvaný cloud umožňuje přístup k vašim oblíbeným aplikacím v reálném čase, ke kontaktům či dokumentům, kdykoliv a z jakéhokoliv zařízení. „Mohou jej využívat i úřady, například daňové, které musí vyřídit miliony daňových přiznání, mít na to kapacitu, technologii, servery a řadu IT specialistů. To u cloudu padá. Výhodou cloudu je, že platíte jen za to, co skutečně používáte,“ dodal Courtois. 

Rozhovor s Jean-Philipe Courtoisem (zdroj: ČT24)

V Česku díky technologiím vznikne několik tisíc firem

Nové technologie navíc vytvářejí spoustu pracovních míst. „Například my pracujeme s celou řadou lokálních společností v asi 150 zemích světa. A těchto 640 společností vytvořilo víc než 42 milionů pracovních míst. Podle studie IDC pomůže například cloud v roce 2015 vytvořit dalších 14 milionů míst mimo IT sektor, tedy například v průmyslu, obchodu, službách. Jen v Česku vznikne několik tisíc nových firem,“ myslí si šéf Microsoftu. 

Courtois se vyslovil i pro podporování startupů v České republice. „Zajímají nás inovace. V Česku jsme zřídili 2 inovační centra, kde mohou podnikatelé, univerzity a naši partneři ukázat své nápady. Vybíráme nejlepší projekty a pomáháme s jejich financováním, aby se rozjely. Příkladem je česká firma Gina, jejíž software pomáhal při katastrofě na Haiti. Máme radost, že vyvíjí další technologie a vytváří pracovní místa,“ dodal.