Železniční odbory jsou připravené stávkovat proti škrtům

Praha - Železničářské odbory jsou připravené, že budou znovu stávkovat proti vládním úsporným opatřením. Stávku však podmiňují tím, že se k ní připojí většina odborových svazů, bude celostátní a neomezí se jen na dopravu. V případě ohrožení železniční dopravy připustili odboráři také samostatnou stávku na kolejích. O stávce dnes jednali představitelé Odborového sdružení železničářů a Federace strojvůdců.

„Jiná než celoplošná stávka patrně činnost této vlády neovlivní. Stávku je však nutné připravovat aktivně, pouhá manifestační podpora připnutím si pásky nedostačuje, a stejně tak nestačí, když budou stávkovat pouze dopravní odborové svazy,“ uvedli zástupci železničářských odborů.

Odbory se chtějí přidat k celostátní stávce

Na 21. dubna svolala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) spolu s občanskými iniciativami demonstraci na Václavské náměstí v Praze. Dopravní odbory dnes vyzvaly k účasti na této akci. Pro stávku nastane čas tehdy, jestliže vláda ani před touto demonstrací neustoupí, uvedli odboráři.

Odbory například požadují, aby byla zastavena důchodová reforma, která má lidem umožnit převést část odvodů ze státního penzijního systému do vlastního spoření u fondů. Podle předáků by tak na důchodovém účtu mohlo příští rok chybět 20 a více miliard korun. Zastavení úsporných opatření a dalších reforem požadovala Koalice dopravních odborových svazů už loni a uspořádala červnovou stávku v dopravě. 

Železničářské odbory dnes kromě prohlášení o stávce vyjádřily také další ochotu jednat. Ve čtvrtek má Asociace samostatných odborů, do které OSŽ patří, jednat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem o odborových návrzích, jak prohlásil předseda OSŽ Jaroslav Pejša. O důvodech pro případnou samostatnou stávku železničářů se bude rozhodovat do konce června. „Jde například o problémy s financováním osobní regionální železniční dopravy,“ dodal Pejša. Odbory nesouhlasí ani s nedávným rozhodnutím Drážního úřadu zrušit lednové zdražení poplatku za použití kolejí.