USA žalují Apple a vydavatele kvůli cenám elektronických knih

Washington - Americké ministerstvo spravedlnosti dnes zažalovalo firmu Apple a několik významných vydavatelů. Viní je z kartelové dohody ohledně cen elektronických knih. Podle žaloby kvůli dohodě zaplatili spotřebitelé za elektronické knihy o desítky milionů dolarů více. Obviněné firmy se zatím k žalobě nevyjádřily.

„Obvinění vydavatelé se spojili s firmou Apple. Jejich společným cílem bylo omezit cenovou konkurenci v prodeji elektronických knih,“ píše se v žalobě. Ta se týká vydavatelství MacMillan a Penguin Group. Původně zahrnovala i Hachette Book Group, HarperCollins a Simon & Schuster, se kterými se ale vláda dohodla na urovnání sporu. Podmínky této dohody zatím nebyly zveřejněny.

Údajná dohoda s cílem zvýšit maloobchodní ceny elektronických knih a omezit konkurenci podle žaloby vznikla v době, kdy se Apple chystal uvést na trh svůj počítačový tablet iPad. Dohoda údajně reagovala na úspěch internetového maloobchodu Amazon při prodeji elektronických knih za nízkou cenu.

Podle žaloby přinutil kartel spotřebitele „zaplatit za elektronické knihy o desítky milionů dolarů více, než by platili jinak“. Generální prokurátor státu Connecticut George Jepsen uvedl, že dohoda zvýšila celkové náklady spotřebitelů o více než 100 milionů dolarů (zhruba dvě miliardy korun).

Prodej elektronických knih se už dostal do hledáčku kontrolních úřadů také v Evropě. Obvinění z konspirace při tvorbě ceny e-knih už prověřuje i Evropská unie.