Japonsko půjčí MMF 60 miliard dolarů, aby pomohlo Evropě z krize

Tokio – Japonsko půjčí 60 miliard dolarů Mezinárodnímu měnovému fondu, aby pomohlo Evropě z krize. Další země nabídly pomoc jen výměnou za víc hlasovacích práv při rozhodování fondu.

Evropa se snaží vyhnout krizi posilováním palebné síly Mezinárodního měnového fondu. Dvě stě miliard dolarů půjde z kapes zemí eurozóny, padesát miliard od dalších států unie a k záchraně Evropy se přidá i Japonsko.

„Na dalším setkání G20, Mezinárodního měnového fondu a finančního výboru plánujeme veřejně oznámit půjčku ve výši 60 miliard dolarů. Japonsko vytvořilo speciální devizový účet. Jeho prostřednictvím může fondu na jeho žádost půjčit až do této výše,“ uvedl Jun Azumi, japonský ministr financí.

Japonsko věří, že když poskytne peníze, pomůže i vlastní ekonomice. Ta se totiž nepříjemně propadla – v posledním čtvrtletí roku klesla v meziročním srovnání o šest desetin procenta. Za celý loňský rok pak ekonomika klesla skoro o procento.

I další velké ekonomiky by byly ochotné Evropě pomoci, včetně Číny, Brazílie nebo Ruska. Ale jen když dostanou na oplátku víc hlasovacích práv při rozhodování fondu.

Krok Japonska ale možná nebude stačit – Mezinárodní měnový fond už v lednu uvedl, že bude na záchranu obětí evropské krize potřebovat 600 miliard amerických dolarů.

Ekonomika ČT24: Japonsko se chystá půjčit Evropě (zdroj: ČT24)