Španělsko zažívá krizi obrovských rozměrů, přiznal tamní ministr

Madrid/Brusel - Oslabená španělská ekonomika je v krizi obrovských rozměrů a je možné, že tamní banky budou potřebovat ještě další pomoc. Přiznávají to činitelé španělské vlády. Vylučují ale, že by země musela čerpat finanční pomoc od ostatních členů Evropské unie, jako to už udělalo například Řecko nebo Portugalsko. Vyhlídky Španělska zhoršilo nové snížení ratingu a pokračující růst nezaměstnanosti.

Čerstvá statistika ukázala, že nezaměstnanost ve Španělsku v prvním čtvrtletí vystoupila na 24,4 procenta. Bez práce nyní je více než 5,6 milionu Španělů. To je nejvíce za posledních 20 let a zároveň je to jedna z nejvyšších nezaměstnaností na světě. Už 21 měsíců v řadě se snižují maloobchodní tržby, což nasvědčuje tomu, že lidé nejsou ochotni utrácet. Na ekonomickou situaci Španělska už zareagovala i agentura S&P a srazila mu rating hned o dva stupně na úroveň BBB+.

José Manuel García-Margallo, ministr zahraničních věcí

„Ta čísla jsou otřesná pro každého a otřesná jsou i pro vládu. Španělsko je v krizi obrovských rozměrů.“

„Španělsko pravděpodobně čeká hodně vleklá recese. Jenomže to není nic dobrého pro banky, které jsou stále ještě z předchozích let zasaženy prasknutím bubliny na nemovitostním trhu a nutně potřebují navýšit kapitál,“ potvrdila ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Fakt, že možná některé španělské banky budou potřebovat další finanční injekci, připustil i náměstek ministerstva hospodářství Fernando Jiménez Latorre. Do zahraničí pro ni ale prý nemusí. „Použití evropských peněz rozhodně vylučuji. Eventuální potřeba veřejných zdrojů by byla velmi omezená. Nic nenasvědčuje tomu, že by ministerstvo financí nemělo dost prostředků, pokud by nastala situace, kdy by se muselo těchto povinností ujmout,“ zdůraznil.

Na záchraně Španělska by si eurozóna nejspíš vylámala zuby

Evropská komise dnes vyjádřila Španělsku podporu a očekává, že země bude schopna letos i příští rok snížit rozpočtový deficit tak, jak původně slíbila. Ke snížení ratingu Španělska se komise nevyjádřila. „Věříme slibu i odhodlání, které španělská vláda ukazuje v souvislosti s plněním závazků, jejichž smyslem je splnit cíle na rok 2012 a 2013,“ uvedla na pravidelném brífinku komise její mluvčí. Madrid by měl do příštího roku snížit rozpočtový deficit na tři procenta hrubého domácího produktu, vzhledem k hospodářskému propadu a sociálním nepokojům ale panují obavy, že toho země nedosáhne.

Eurozóna už má zkušenosti se záchranou Řecka, Irska a Portugalska. Potíž je ale v tom, že španělská ekonomika je asi dvakrát větší než všechny tři zmíněné země dohromady. Pokud by tedy bylo nutné zachraňovat i Španělsko, ostatní země eurozóny by stěží daly dohromady tolik peněz, aby to vůbec na záchranu stačilo.

I kdyby dala eurozóna dohromady dost peněz na to, aby pomohla Španělsku, byla by podle ekonomů tak finančně vyčerpaná, že by se do potíží mohla snadno dostat také Itálie. Její státní dluh se pohybuje kolem 1,9 bilionu eur (asi 47 bilionů korun), což je více než dvakrát tolik, co dluží Španělsko.