Kuba chce mít jasno o ruské ropě na 3 roky dopředu

Praha – Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) chce, aby se v budoucnu uzavíraly dohody na dodávky ruské ropy na tři roky dopředu. Až dosud jsou obchody smlouvány s několikaměsíčním předstihem. Ministr tak reaguje na spekulace o tom, že Rusko hodlá omezit množství ropy, jež do Česka distribuuje. O věci bude jednat se zástupci distribučních společností.

„Mám sjednané schůzky se zástupci všech společností, kteří objednávají ropu do ČR, a chci s nimi diskutovat o tom, jak mají ty kontrakty nastavené, zejména o jejich délce,“ uvedl Martin Kuba pro Českou televizi.

Po obchodních společnostech hodlá požadovat záruky o dodávkách ropy na dobu následujících tří let. „Dnes právě tříletá smlouva není úplně obvyklá, ale já musím říct, že budu za ministerstvo průmyslu a obchodu velmi významně usilovat o to, aby všichni ti akcionáři nám garantovali, že mají ty smlouvy na dodávky ropy na takto dlouho,“ dodal ministr.

Kuba tak reaguje na skutečnost, že dosud není jasno o květnových dodávkách ruské ropy. Podle ruských zpráv by totiž v květnu mohlo do Česka ropovodem Družba přitéct asi jen 73 tisíc tun ropy, tedy přibližně pětina z celkově požadovaných 350 tisíc. Ruské dodávky přitom tvoří 70 procent z celkového objemu ropy plynoucí do Česka.

  • Lukoil autor: Vratislav Maňák, zdroj: ČT24
  • Martin Kuba zdroj: ČT24

Lukoil se prý s Čechy nedohodl

Podle informací listu Vědomosti stojí za snížením dodávek ruské ropy na český trh obchodní kalkul; společnost Lukoil se s odběrateli údajně nedokázala dohodnout na ceně, a tak s exportem do Čech úplně přestala. Česko přitom podobnou situaci řešilo už v dubnu; i tehdy ruská média informovala o tom, že se dodávky sníží.

V případě ohrožení energetické bezpečnosti může stát sáhnout ke strategickým rezervám ropy. Letos ale tato potřeba nenastala. V současnosti má Česko ropné zásoby na 90 dnů. Vláda ale chce, aby se rezervy zvětšily minimálně na 120 dní. 

Reportáž Pavla Vondry a Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)