Padělaných bankovek v Česku výrazně ubylo

Praha - V pololetí letošního roku bylo v Česku odhaleno 2 368 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. V porovnání s loňskem to představuje výrazný pokles, za loňské první pololetí byly zadrženy téměř 4 tisíce padělků. Za celý loňský rok pak Česká národní banka evidovala přes 6 tisíc padělaných a pozměněných bankovek a mincí.

Nejvíce odhalených padělků mělo letos podobu českých bankovek a mincí, celkem šlo o 2 011 kusů. Za první pololetí Česká národní banka zadržela 42 padělků v dolarech, loni to bylo 604. V případě eur bylo odhaleno 284 padělků proti loňským 353.

Vedle padělků zadržela centrální banka během pololetí 420 napodobenin, za stejné období loni to bylo 601. Napodobeniny jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jsou to například filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty.

Celkově bylo v ČR ke konci loňského roku v oběhu přes 2,1 miliardy bankovek a mincí, což je ve srovnání s rokem 2010 nárůst o zhruba 61 milionů. Rovněž stoupla hodnota peněz v oběhu z předloňských 391 miliard korun na téměř 411 miliard korun na konci roku 2011. Z platných bankovek je nejvíce tisícikorun.