Kalousek: Za levnějšími potravinami lidé do ciziny houfně nejezdí

Praha - Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se na údajích o plnění státního rozpočtu nepotvrdilo, že by lidé kvůli zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty začali ve velkém kupovat potraviny v zahraničí. Připustil ale zvýšení přeshraničního obchodu u zboží v základní dvacetiprocentní sazbě, kam spadají například pohonné hmoty, alkohol nebo cigarety. Kalousek to dnes řekl ve sněmovně při projednávání návrhu na zvýšení sazeb DPH od příštího roku o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Ministr reagoval na výtky, že letošní zvýšení DPH přivodilo pokles spotřeby domácností, a tím i nižší výběr daně. Spotřeba zboží ve snížené sazbě DPH, kam patří zejména potraviny, podle Kalouska zůstala navzdory zvýšení daně zhruba stejná.

Domácnosti za první letošní pololetí podle Kalouska snížily svoji spotřebu o asi 70 miliard korun. Týkalo se to však podle něj výlučně zboží zařazeného v základní, dvacetiprocentní sazbě daně. „Zboží se sníženou sazbou, která skočila z 10 na 14 procent, tam zůstává spotřeba zhruba stejná. U zboží se základní sazbou skutečně dochází k poklesu spotřeby, to znamená, nepotvrzuje se ona hypotéza velkého přeshraničního obchodu potravin a dalšího zboží se sníženou sazbou,“ řekl Kalousek.

Za poklesem výběru daně prý stály vratky

Pokles výběru DPH v letošním květnu podle něj způsobilo to, že se v tomto měsíci nahromadily vratky daně. Bližší informace chce zveřejnit příští týden na tiskové konferenci, kde mimo jiné představí novou makroekonomickou prognózu.

Na dani z přidané hodnoty stát ke konci května vybral meziročně o tři procenta méně. Za pololetí na DPH vybral 92,1 miliardy Kč, což byl meziroční pokles o 2,6 procenta. Státní rozpočet přitom počítá s růstem o 15,5 procenta proti roku 2011.

Nakupování
Zdroj: ČT24

Návrh na další zvýšení DPH leží ve sněmovně

Další zvyšování DPH Česko zřejmě čeká příští rok. Poslanci dnes poslali do závěrečného čtení předlohy, která počítá s růstem DPH na 15 a 21 procent. Plánované zvýšení DPH má navíc doprovázet také přesun některých zdravotnických pomůcek i dětských plen do vyšší sazby. Podle vlády nemohou být tyto položky zařazeny do nižší sazby kvůli rozporu s předpisy EU.

Vydáno pod