Předdůchod: Co je nutné vědět, než o něj zažádáme

Praha - Věk pro odchod do důchodu se prodlužuje, dnešním mladým lidem hrozí, že se ho dočkají až na hranici sedmdesáti let – to nejsou zrovna veselé vyhlídky. Kdo se nedívá na svět přes růžové brýle, ví, že spořit si na stáří od raného věku je téměř nutnost. Je totiž na co šetřit, peněz si budete moci užívat i o pět let dříve, pokud využijete systém předdůchodů, jehož předlohu nedávno schválili poslanci. Předdůchody by se nově mohly týkat všech profesí, pokud budou splněny určité podmínky. Fungovat by měly od ledna 2013.

Předdůchody pro všechny profese

Hlavním důvodem, proč budou předdůchody pro všechny druhy povolání, je snaha o bezkonfliktnost. Vždy by se totiž našla skupina lidí, které by připadalo, že si dřívější odchod do důchodu zaslouží, a vedly by se dlouhé spory, což by stálo jen peníze.

Odboráři jsou spokojení, dosáhli svého

„Je to důležitá věc pro všechny občany téhle republiky, protože jak už bylo řečeno, ten věk do důchodu se bude neustále zvyšovat a lidé budou určitě chtít využít právě tohoto mechanismu k tomu, aby mohli odejít dřív, pokud tam budou mít teda skutečně naspořené finanční prostředky, ať už svoje vlastní, nebo v rámci toho kolektivního vyjednávání, že by zaměstnavatelé uhradili určité částky,“ řekl pro Radiožurnál Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

„Je to jeden z mála bodů, na kterém se plně shodla tripartita,“ potvrdil ministr financí Kalousek. Předdůchody podle něho mohou pomoci vyřešit tíživou situaci lidí, kteří před blížícím se odchodem do důchodu přijdou o práci.

Předdůchody nejsou revolucí, ale dobrým nápadem

„Předdůchody nejsou revolucí, jsou ale dobrým nápadem, který zvýší lidem v předdůchodovém věku finanční flexibilitu a omezí jejich závislost na příjmech od státu. Podstatné je, že na předdůchod dosáhnou jen ti, kteří budou spořit nejméně pět let a budou mít v doplňkovém penzijním systému dostatečně vysokou částku. Vyžaduje to tedy dlouhodobé plánování a finanční odpovědnost,“ podotýká analytik UniCreditbank Pavel Sobíšek.

Pouze pro ty, kteří si na penzi naspoří sami nebo s pomocí zaměstnavatele

Lidem, kteří se rozhodnou odejít do důchodu dřív s využitím předdůchodu, bude podle předlohy zdravotní pojištění platit stát. Nebudou mít také snížený starobní důchod. Žádost budou moci zájemci podat nejdříve pět let před nárokem na odchod do starobního důchodu, k tomu budou muset mít naspořeno v doplňkovém spořicím systému.  

Na předdůchod by lidem podle návrhu měli přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření. Žadatelé ale budou moct využít i jiné úspory. Návrh počítá s měsíčním vyplácením dávky, ovšem přerušení či pozastavení výplat nebude možné.

Penzistka
Zdroj: ČT24

Výše standardního důchodu nebude ohrožena

Pokud využijete předdůchod, na výpočet sazby následného řádného důchodu to nebude mít vliv. Pokud tedy s předdůchodem po určitých letech skončíte, výše důchodové částky bude vypočtena klasicky ze mzdy, kterou jste vydělávali jako aktivní pracovníci.

Žádost o předdůchod bude možné podat nejdříve pět let před dovršením důchodového věku. Pro jeho vyplácení bude třeba mít naspořené dostatečné prostředky. Jeho minimální měsíční výše bude 30 procent průměrné měsíční mzdy. Například na osmitisícový měsíční předdůchod vyplácený po dobu dvou let budou lidé potřebovat včetně příspěvku od zaměstnavatele, státní podpory a výnosů zhruba 200 000 korun. Takovou částku má podle ministerstva v současných penzijních fondech naspořeno jen 40 000 až 50 000 lidí.

Důchody
Zdroj: ČT24

Předdůchody výhodnější než předčasné důchody

Předdůchody mají být výhodnější než klasické předčasné důchody, do kterých mohou lidé odcházet už dnes. U předčasných důchodů mají ovšem penzi vypočítanou z menší procentní výměry, a tudíž nižší, než kdyby se nechali penzionovat v řádném termínu. Předdůchody by měly fungovat na jiném principu.

Předdůchody by měly být především srozumitelné, aby jim každý porozuměl a vyznal se v systému. Odbory proto připravují osvětovou kampaň. Podle Zavadila by mělo předdůchod využít zhruba 30 procet populace, jedná se ale pouze o spekulaci.

Systém předdůchodů ekonomiku pravděpodobně neohrozí

„O předdůchod zažádá ve valných případech především ten, který tuší, že přijde o místo, či se odejít sám chystá. Ve výsledku tudíž poměr ekonomicky aktivního obyvatelstva zůstane v podstatě stejný a ekonomika tím nebude ohrožena,“ tvrdí Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance s.r.o..