Při shánění práce pozor na podvodné linky

Praha - Při shánění práce pozor na podvodné telefonní linky. Probíhá to následovně - zájemce odpoví na internetovou nabídku, kde ho pro další domluvu odkážou na telefon. Hovor s ústředím fiktivní firmy pak trvá dlouhé minuty. O tom, že jedna stojí skoro stokorunu, nepadne obvykle ani slovo.

Pozice, na kterou může nastoupit velké množství uchazečů – taková je taktika podvodníků. Čísla jsou častokrát placená audiotextovkou a pár minut telefonování se tak může vyšplhat na nemalé peníze.

„Ta touha po tom, že člověk místo shání, líp placený, potlačí asi v člověku nějakou ostražitost,“ tvrdí podvedený zájemce o pozici Marek Spáčil. Mnohdy jdou částky do tisíců. Podle úřadu práce podvodníci v případu Marka Spáčila vhodně vybrali i inzerovanou pozici, řidičský průkaz skupiny B má totiž téměř každý a o práci tak mezi nezaměstnanými bude velký zájem.

  • Podvodné linky zdroj: ČT24
  • Podvodné linky zdroj: ČT24

„Když se podobná věc lidem stane, tak by se měli obrátit na policii, protože se může jednat o trestný čin podvodu,“ říká Petra Vedrová, jihomoravská policejní mluvčí.

Audiotextové linky vždy začínají devadesátkou. Cenu za volání rozezná jen ten, kdo ví, že ji znázorňují čtvrtá a pátá číslice v pořadí.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)