Polsko dodává do ČR stále více potravin, je druhý největší vývozce

Praha – Stále více potravin v českých obchodech je dovezeno z Polska. Přes problémy s kvalitou polských potravin se jejich dovoz do konce května meziročně zvýšil o desetinu, zjistil Český statistický úřad. Polsko je tak po Německu druhým největším exportérem potravin do Česka.

Oproti loňskému roku se letos od ledna do května více dováželo zejména polské maso a masné výrobky. Jejich dovoz se meziročně zvýšil o 29 procent na 2,1 miliardy korun. O 22 procent na 1,1 miliardy se potom zvýšil dovoz polských obilovin a obilných výrobků. Dodávky mléčných výrobků a vajec se zvýšily o 4,6 procenta na 1,65 miliardy korun a zeleniny a ovoce se přes Bohumín, Náchod či Harrachov letos dovezlo o 7,7 procenta více než loni. Snížil se naopak dovoz kávy, čaje, kakaa a koření z Polska.

Potraviny dovážené z Polska ovšem měly letos již několikrát potíže. Nejvýraznější byla tzv. solná aféra, kdy několik firem prodávalo výrobcům potravin technickou sůl označenou za jedlou sůl. Na jaře potom Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, kde se vyskytla kyselina mravenčí. Státní veterinární správa potom nepustila na český trh kuřecí maso z Polska a problémy byly také s kakaem, které obsahovalo pouze 80 procent kakaa.

Obchodníci se shodují, že aféry prodej polských potravin neovlivnily. „Pokles zájmu o polské potraviny jsme nepocítili. V našem sortimentu jsou ale zastoupeny minimálně. Například v kategorii uzenin spolupracujeme z Polska pouze s jedním dodavatelem,“ sdělila mluvčí řetězce Tesco Stores ČR Eva Karasová. Snížení prodeje polských potravin neregistrují ani diskontní prodejny Lidl. Nižší poptávku po polských potravinách připustil obchodní řetězec Albert.

Dovoz polských potravin do Česka rychle rostl i v minulých letech a jeho hodnota se loni ve srovnání s rokem 2000 více než zečtyřnásobila na rekordních bezmála 20 miliard korun.

Vydáno pod