Moody's: Česko obhájilo „áčkový“ rating

Praha – Agentura Moody’s potvrdila rating ČR na stupni A1 se stabilním výhledem. Oceňuje fiskální kroky vlády a omezení šíření dluhové krize. Také tuzemský bankovní sektor je podle Moody's v dobré kondici.

Moody's ocenila, že vláda nadále pokračuje v úsporných opatřeních, která snížila rozpočtový deficit loni na 3,1 procenta hrubého domácího produktu. Upozorňuje však, že další snahy budou náročnější, protože ekonomika České republiky od třetího čtvrtletí 2011 klesá. Moody's letos očekává pokles HDP o 0,6 procenta a věří, že vládě se podaří snížit v roce 2013 rozpočtový deficit na 2,9 procenta HDP.

„Hodnocení potvrzuje, že fiskální politika vlády České republiky je správná. Zaručuje nám tak v dnešním globalizovaném světě pozici suverénní země, která nemůže být vydírána finančními trhy,“ uvedl k ratingu ministr financí Miroslav Kalousek.

Šíření nákazy dluhové krize z eurozóny do Česka je podle ratingové agentury pouze omezené. Bankovní systém v zemi je velmi likvidní a dobře kapitalizovaný. Ke zlepšení ratingu by Moody's přimělo výrazné zlepšení hospodaření vlády za pomoci snížení dluhu a výrazné strukturální reformy, které by posílily konkurenceschopnost a zvýšily růst. Naopak důvěryhodnost by narušilo zvýšení dluhu a neúspěch při snižování rozpočtového schodku. Za negativní považuje agentura i případné zrušení důchodové reformy.