Hospodářský růst v USA za poslední dva měsíce ochabl

Washington - Hospodářský růst ve Spojených státech v červnu a začátkem července ochladl a firmy ve většině částí země přijímají méně zaměstnanců. Píše se to v tzv. Béžové knize, tedy zprávě, kterou vydává americká centrální banka (Fed) a která popisuje vývoj ekonomiky za období zhruba šesti týdnů. Tlak na růst inflace prozatím zůstává slabý, což je výsledkem slabého tlaku na růst mezd, upozorňuje dále Fed.

„Zprávy od většiny z dvanácti měnových distriktů Fedu ukazují, že celková ekonomická aktivita v červnu a na začátku července pokračovala jen ve slabém až umírněném růstu,“ konstatuje zpráva. Poznatky z Béžové knihy Fed využívá mimo jiné při jednání svého měnového výboru.

Slabší růst nahlásily tři měnové distrikty, a to New York, Filadelfie a Cleveland. Čtvrtý distrikt, a to richmondský, hodnotí ekonomickou aktivitu jako rozporuplnou. Ostatních osm distriktů zaznamenalo zlepšení. V předchozím vydání Béžové knihy, které vyšlo 6. června, Fed hodnotil stav ekonomiky o něco příznivěji. Hospodářský růst tehdy popsal pouze jako umírněný.

Ben Bernanke, šéf Fedu

„Já bych neřekl, že zde není patrný žádný pokrok. Oživení je slabší, než bychom si přáli, pokrok je ale zcela zjevný.“

Obavy vzbuzuje i trh práce

Obavy Fed v nejnovější Béžové knize vyjadřuje, i co se týče pracovního trhu. „Úroveň zaměstnanosti se ve většině distriktů zlepšovala jen vlažným tempem,“ stojí ve zprávě. V předchozí Béžové knize Fed uváděl, že najímání nových zaměstnanců je stabilní nebo se mírně zvyšuje.

Řada ekonomů si myslí, že hospodářský růst v USA ve druhém čtvrtletí zpomalil, podle některých velmi výrazně. Tvorba nových pracovních míst ve Spojených státech během sledovaného období citelně polevila, stejně jako výroba v továrnách. Slabé jsou ale v posledních měsících i maloobchodní tržby.

Fed zjistil, že podniky hodnotí vyhlídky ekonomiky pořád ještě optimisticky. Některé firmy ale nové zaměstnance nyní nepřijímají, protože si nejsou jisty, jak se vláda postaví k otázce daní a výdajů. „Distrikty obecně nahlásily, že jejich kontakty zůstávají opatrně optimistické,“ píše se ve zprávě Fedu.

Finanční trhy Béžové knihy bedlivě sledují

Béžovou knihu tentokrát připravovala Federální rezervní banka v Atlantě. Vycházela přitom z informací, které byly dostupné do 9. července. Finanční trhy obsah Béžové knihy bedlivě sledují, neboť odráží poznatky podnikatelů z celých Spojených států. Že přinese aktuální Béžová kniha závažná zjištění, naznačil ve svém včerejším projevu i šéf Fedu Ben Bernanke. Přesto americká centrální banka zatím nechystá podporu ekonomiky.