Co dál se zmanipulovaným LIBORem? Zvažuje se zrušení sazby

Ottawa - Centrální banky a regulační orgány v září projednají osud klíčové mezibankovní sazby LIBOR, kolem které se rozpoutal skandál kvůli její manipulaci. Guvernér kanadské centrální banky Mark Carney řekl, že v úvahu připadá změna struktury výpočtu sazby, v krajním případě ale i radikální řešení. To předpokládá, že se LIBOR přestane úplně používat a nahradí se jinou sazbou. Od této důležité sazby se odvozují úrokové sazby úvěrů v řádu mnoha bilionů dolarů, které se uzavírají v celém světě, ale například i cena pohonných hmot.

„Guvernér Carney hovořil se svými protějšky z hlavních centrálních bank (včetně amerického Fedu a Bank of England) ohledně přínosu koordinované globální iniciativy rychle a účinně obnovit integritu tohoto zásadního procesu,“ poznamenal mluvčí centrální banky Jeremy Harrison, jehož cituje agentura Reuters.

Harrison řekl, že centrální bankéři budou zkoumat možnosti změny výpočtu sazby LIBOR tak, aby se dala i v budoucnu používat jako hlavní měřítko stanovování ceny peněz. Druhým úkolem bude posoudit, zda má být sazba nahrazena jednou nebo více alternativami, které vyhodnotí krátkodobé podmínky financování. Jednání by podle mluvčího mohla začít už 9. září, kdy se guvernéři centrálních bank sejdou ve švýcarské Basileji. Pokračovat patrně budou o týden později na řídicím výboru Rady pro finanční stabilitu (FSB). Tomu v současné době předsedá právě Carney.

Skandál kolem manipulace se sazbou LIBOR vyděsil veřejnost i finanční trhy a centrální banky si toho jsou dobře vědomy. „Ohlasy bank a obchodníků nejsou znepokojující samy o sobě, ale oslabují důvěru veřejnosti ve finanční trhy. Je jasné, že LIBOR je paralyzován, a jestli má dál fungovat, musí se očistit,“ zdůraznil šéf americké centrální banky Ben Bernanke.

Skandál LIBOR (zdroj: ČT24)

Zatím se přiznala jen Barclays

K manipulaci s úrokovou sazbou LIBOR se zatím přiznala jen britská banka Barclays. Té už regulační orgány v Británii a USA vyměřily pokutu více než 450 milionů dolarů (asi 9,3 miliardy Kč). Podezření ale padlo i na další čtyři banky Deutsche Bank, Société Générale, Credit Agricole a HSBC. Některé z nich už čelí žalobám a hrozí jim pokuta až 22 miliard dolarů, v přepočtu téměř 460 miliard korun.

Londýnská mezibankovní nabízená sazba, jak zní celý název sazby LIBOR, ovlivňuje výši úroků u mnoha půjček v celém světě. Manipulace s ní tak pravděpodobně ovlivnila výši poplatků v řádu miliard dolarů. LIBOR je průměrnou úrokovou sazbou, kterou si na základě svých odhadů stanovují vybrané banky v Londýně.

David Marek, hlavní ekonom Patria Direct

„Jenom na sazby LIBOR jsou navázány finanční produkty v objemu 800 bilionů dolarů a na ostatní sazby jiných zemí jsou navázány další stovky miliard dalších kontraktů. Jedná se o neuvěřitelný objem, prakticky o celý finanční svět.“

Skandál, který vyšel najevo koncem června, podle šéfa investiční banky Goldman Sachs Lloyda Blankfeina podkopává důvěru ve finanční systém. Finanční skandály tohoto druhu podle něj vytvářejí nejistotu, která vede k dalšímu chaosu. Jen se začne vracet důvěra v banky po finanční krizi z let 2007 až 2009, už je tu nový důvod, který vše zhatí, řekl Blankfein.

Vydáno pod