Řecko se snaží urychlit prodej státního majetku

Atény – Řecká vláda jmenovala nového výkonného šéfa úřadu pro správu státního majetku, který by měl urychlit stagnující privatizaci. Právě prodej státního majetku je totiž součástí podmínek mezinárodního záchranného úvěru pro předluženou zemi. Kabinet se také rozhodl prodat problematický bankovní ústav ATEbank. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na zdroj z řeckého ministerstva financí.

Vláda jmenovala novým výkonným ředitelem privatizační agentury bankéře Jannise Emirise. Někdejší šéf divize investičního bankovnictví Alpha Bank nahradí Kostase Mitropulose, který minulý týden odstoupil poté, co jej nová vláda vedená konzervativci obvinila z blokování privatizace.

Mitropulos v rezignačním dopise odhadl, že Řecko bude moci letos z privatizace získat maximálně 300 milionů eur (7,7 miliardy korun), což je hluboko pod vytyčeným cílem prodat majetek za více než tři miliardy eur. Vláda jeho tvrzení odmítla, obvinila ho ze zdržování a uvedla, že stihl podat rezignaci těsně předtím, než by jej odvolala.

Od roku 2010, kdy dostalo první mezinárodní úvěr, si Řecko prodejem státního majetku zajistilo 1,6 miliardy eur. Do konce roku 2015 by ale mělo získat až 19 miliard eur. Privatizace je jednou z klíčových složek programu, který má předluženou zemi vrátit k ekonomickému růstu a obnovit její schopnost splácet dluhy.

ATEbank neuspěla v zátěžových testech

Rozhodnutí o prodeji banky padlo podle nejmenovaného činitele na schůzce ministra financí Jannise Sturnarase a šéfa centrální banky Jorgose Provopulose. ATEbank loni neuspěla v evropských zátěžových testech a mezinárodní věřitelé Řecka požadují její restrukturalizaci a ukončení státních peněžních injekcí. Vláda bude o ATEbank diskutovat i se zástupci „trojky“ mezinárodních věřitelů, kteří tento týden přijeli do Atén.