Ekonomika USA sice roste, nová pracovní místa ale nevytváří

Washington - Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí stoupla o 1,5 procenta, tedy nejméně od loňského třetího čtvrtletí. Tempo hospodářského růstu v letošním prvním čtvrtletí opravilo ministerstvo obchodu na rovná dvě procenta z dříve ohlášených 1,9 procenta. Míra nezaměstnanosti v USA v červnu zůstala na květnové hodnotě 8,2 procenta. Ačkoli se ekonomika nadále pohybuje správným směrem, země potřebuje větší růst k nahrazení pracovních míst, která zanikla během hluboké recese, jež začala koncem roku 2007.

„Vyhlídky ekonomiky USA vypadají podle těchto údajů náročně,“ uvedl analytik Brian Kim ze společnosti RBS Securities. „Zpráva nemění základní očekávání, že americká centrální banka (Fed) přikročí k dalšímu kolu uvolňování měnové politiky,“ dodal.

Američané kvůli nepříznivé situaci na trhu práce omezili například nákupy automobilů či dalšího zboží dlouhodobé spotřeby. „Ukazuje to, že politici musí více podpořit ekonomiku, pokud chtějí dosáhnout růstu, který by stačil k vytvoření trvalého tlaku na pokles vysoké míry nezaměstnanosti,“ komentoval dnešní údaje analytik Josh Bivens z organizace Economic Policy Institute.  

Fed by chtěl čtyřprocentní růst

„Jsme hodně daleko od čtyřprocentního růstu, který by Fed rád viděl. Ekonomika potřebuje učinit výrazný pokrok ve snižování nezaměstnanosti,“ uvedl analytik Avery Shenfeld z firmy CIBC World Markets. Méně než dvouprocentní hospodářský růst však není ke snížení míry nezaměstnanosti dostatečný, upozornila agentura AP.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v červenci propadla na nejnižší úroveň v letošním roce kvůli obavám ohledně situace na trhu práce. „Spotřebitelé sice neočekávají pokles ekonomiky, ale nepočítají ani s takovým tempem hospodářského růstu, které by mohlo uspokojivě oživit trh práce,“ uvedl šéf průzkumu Richard Curtin. „Spotřebitelé jsou navíc čím dál více přesvědčeni, že současná hospodářská politika není schopna řešit základní ekonomické problémy,“ dodal.

Bílý dům zlepšil výhled deficitu na letošní rok

Rozpočtový výbor Bílého domu snížil výhled deficitu federálního rozpočtu na letošní fiskální rok na 1,211 bilionu dolarů (24,9 bilionu korun) z původních 1,327 bilionu dolarů. Zhoršil však výhled na příští fiskální rok a odhad ekonomického růstu na roky 2012 a 2013. Rozpočtový deficit letos již čtvrtým rokem za sebou překoná bilion dolarů. V příštím fiskálním roce, který začne 1. října 2012, čeká Bílý dům deficit 991 miliard dolarů místo 901 miliard dolarů odhadovaných v únoru.

V letošním roce čeká výbor růst hrubého domácího produktu o 2,3 procenta místo dříve uváděných 2,7 procenta. Na rok 2013 Bílý dům snížil svůj odhad na 2,7 procenta z únorových tří procent. Zhoršení odhadu přišlo po informaci o pomalém růstu ekonomiky. Bílý dům slíbil, že do roku 2017 rozpočtový schodek klesne pod třiprocenta HDP. Letos má činit 7,8 procenta HDP.