Pokles realitního trhu se zastavil, pomohly pozemky

Praha - Aktivita na tuzemském realitním trhu v pololetí stagnovala a poprvé za poslední roky se tak zlomil sestupný trend. Katastrálním statistikám pomohly hlavně transakce s pozemky. Trh s bydlením se však meziročně propadl o dalších 22 procent, s rozestavěnými byty dokonce ještě víc.

„Development je stále v útlumu. Propad výstavby nových projektů trvá a developeři nestaví, ale postupně prodávají již dříve dokončené projekty. Na trhu se navíc objevují byty z druhé ruky,“ uvedl Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Nejvíc padají ceny v Moravskoslezském a Pardubickém kraji. Levnější už je ale i Praha. Trh s realitami se dlouhodobě potýká se slabší poptávkou. Šetří domácnosti, které si pořizují byty k bydlení. Na trhu stále zůstává množství volných nemovitostí vystavěných ještě v předkrizových letech, které se developerům nedaří prodat a tak se do zahajování nových projektů příliš nehrnou.

„To číslo je zhruba kolem dvou a půl tisíce neprodaných bytů. Problém je, že možná developer by i s cenou rád šel dolů, ale podmínky, které má nastavené z banky, mu to neumožňují,“ tvrdí David Černík, realitní makléř z Maxima reality.

Naopak transakcím s pozemky se od ledna do konce června dařilo, katastrální úřady jich zachytily ve srovnání se stejným loňským obdobím o 12 procent více. Počet zapsaných zástavních práv vzrostl o osm procent. „Výhodné podmínky hypoték a klesající ceny nemovitostí se dlouhodobě promítají do růstu tohoto ukazatele,“ poznamenal Novotný.