Dobrý projektový manažer – v Česku nedostatkové zboží

Praha – V Česku chybí kvalitní projektoví manažeři. Firmy postrádají především ty, kteří jsou schopni uřídit velké projekty za desítky milionů korun. Podle personálních agentur by našlo práci hned zítra zhruba pět stovek těchto odborníků. „My jsme dneska někde v sedmdesátých letech oproti vyspělým západním zemím, kde se projektové řízení rozvíjí už od šedesátých let minulého století,“ říká Jiří Krátký, člen výboru Společnosti pro projektové řízení.

Mezi vlastnosti kvalitního projektového manažera patří diplomacie a schopnost věci dotahovat do konce. Vyškolit takového pracovníka, který například dokáže zavést ve firmě nový internetový systém, ale není jednoduché.

„To musí mít člověk v sobě. Nefunguje to, že vezmete dobrého člověka z výroby, dáte mu školení o projektovém managementu a bude z něj projektový manažer. Tihleti odborníci postrádají manažerské znalosti. Mají jen ty odborné,“ upozorňuje Tomáš Brožek ze společnosti Manpower.

Poptávka po schopných projektových manažerech je podle Krátkého ohromná – souvisí to s tím, že se projektové řízení uplatňuje ve všech oborech od stavebnictví a strojírenství až po IT, kulturu a vzdělávání. Zároveň jde podle odborníků o poměrně složitou profesi náročnou na znalosti. Nutností je znalost oboru, ve kterém se má manažer projektovým řízením zabývat, znalost finančního řízení, strategického plánovaní nebo standardů projektového řízení.

Tomáš Dombrovský, mluvčí společnosti LMC

„Být dobrým projektovým manažerem například ve stavebnictví neznamená snadnou možnost přechodu do IT. Tam je určitá bariéra v prostředcích, které využíváte. Ti lidé se nemohou tak snadno na trhu přelévat.“

V Česku se až příliš často mění zadání projektů

Navíc platí – co stát, to jiné projektové řízení. Například v Rumunsku je zásadní termín dokončení. Ve Švédsku jsou naopak zadavatelé racionální. „Když zákazník přišel se změnou, rovnou se zeptal, co to bude znamenat v čase a v rozpočtu projektu,“ popisuje svou zkušenost projektový manažer Jan Doležal.

Česko je někde mezi těmito dvěma zeměmi. Nešvarem zadavatelů u nás podle manažerů je, že až příliš často mění zadání, když už je celý projekt rozjetý.

České firmy trpí nedostatkem projektových manažerů (zdroj: ČT24)