Čína sází na domácí spotřebu, záleží ale na sebevědomí lidí

Peking - Většina vlád rozvinutých zemí by růst hrubého domácího produktu ve výši 7,65 % za současné krize s jásotem vítala. V Číně ale toto číslo v červenci vyvolalo obavy a potvrdilo zpomalení rozvoje druhého největšího hospodářství světa. Krize v Evropě ale vede tamní podniky více se soustředit na domácí trh.

Názorným příkladem takového podniku je továrna na spodní prádlo ve městě Fu-šan. Podprsenky a kalhotky z této továrny nosily ženy na celém světě. Teď se ale podnik agresivně soustředí na čínský trh. Zatímco v roce 2008 vyvážel osmdesát procent prádla do zahraničí, dnes je to jen polovina. Důvod je jednoduchý - krize na Západě. Svou těžkou závislost na exportu si tady uvědomili včas. Na Číňanky se zaměřují už od roku 2009. 

Zvyšování domácí spotřeby je jednou z priorit čínské vlády. Je to ale zdlouhavý proces, který vyžaduje zvýšení kupní síly obyvatel a podle některých odborníků i politické reformy. „Více méně to závisí na sebevědomí lidí. To znamená, že my tomu říkáme politické reformy. Když budou mít lidé velkou důvěru k politickému systému v Číně, budou chtít, aby se jejich děti vzdělávaly v Číně, nebudou je posílat do zahraničí a budou utrácet peníze v Číně,“ konstatuje ekonom Ťiang Lin.

Ilustrační foto
Zdroj: China Photos/ISIFA/Getty Images

Zpomalení hospodářství zatím v ulicích není vidět. Vláda v březnu oznámila, že letos plánuje růst 7,5 procenta oproti loňským 9,1 procenta. Někteří odborníci ale varují, že kvůli západní krizi může Čína zpomalit až pod sedm procent. To by pro ni mělo katastrofální následky.

Čínská vláda si velice dobře uvědomuje, že překotný hospodářský růst posledních dvaceti let je neudržitelný, a už měsíce hovoří o nutnosti rozvoj čínského hospodářství zpomalit. Zároveň ale varuje, že příliš prudké a nekontrolované zpomalení hospodářského růstu může mít za následek desítky milionů nezaměstnaných. 

Ve snaze předejít dalšímu zpomalení růstu snížila čínská vláda úrokové sazby a uvolnila bankovní rezervy na půjčky podnikatelům. Hovoří se i o dalším podpůrném balíčku. Čínští ekonomové se shodují na jednom: pokud se situace nezačne v EU a v Americe brzy zlepšovat, čeká i Čínu studená ekonomická sprcha. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)