Monti varuje před rozpadem eura, banky i firmy se na něj připravují

Řím – Evropě hrozí psychologický rozpad, tvrdí italský premiér Mario Monti. Může za to dluhová krize, se kterou se eurozóna potýká od roku 2010, kdy Řecko ztratilo schopnost půjčovat si peníze na finančních trzích a muselo požádat své zahraniční partnery o pomoc. S rozpadem eura jako s reálnou alternativou už začínají počítat podle informací listu Financial Times také velké americké banky. U svých protistran se snaží vyjednat takové změny smluv, které by je lépe chránily právě pro tento scénář. Podobně se chovají i některé evropské firmy.

„Tlaky, které v posledních letech provází eurozónu, už vykazují znaky psychologického rozpadu Evropy,“ prohlásil Monti v rozhovoru pro německý list Spiegel. Kvůli sílícím dezintegračním tlakům by Evropa mohla mít problémy s financováním společných projektů, což by ji velmi poškodilo. „Proto je primárním úkolem národních lídrů vysvětlit občanům reálnou situaci Evropy a nepodlehnout předsudkům,“ dodal italský premiér.

Monti také hovořil o potížích Itálie, která má ze zemí eurozóny absolutně nejvyšší dluh. Musí navíc platit nebezpečně vysoké úroky. Úrokové výnosy z italských dluhopisů se aktuálně pohybují kolem 6 procent. Monti proto volal po akci Evropské centrální banky, která by nezvykle vysoké náklady na obsluhu dluhu alespoň částečně snížila.

Itálie pomoc prý zatím nepotřebuje

Monti ovšem zároveň popřel, že by Itálie musela požádat o zahraniční pomoc. Podobně se včera vyjádřil také guvernér italské centrální banky Ignazio Visco. „Pokud trhy přesvědčí samy sebe, že bod zlomu už nastal, pokud se Itálie nevzdá rozpočtové disciplíny a bude pokračovat v úsilí o podporu ekonomického růstu, pak nebude třeba žádné intervence záchranného fondu,“ podotkl.

Dluhová krize nyní nejvíc ohrožuje Španělsko, které se už chystá požádat o pomoc. Itálie je však těsně za ním. Veřejný dluh Itálie přesahuje 120 procent hrubého domácího produktu. V absolutním vyjádření jde zhruba o dva biliony eur, což je nejvíce ze všech zemí eurozóny. Aby přesvědčila investory o udržitelnosti dluhu, snaží se italská vláda šetřit a také provádět důležité reformy. Její úsilí ovšem komplikuje recese, do které země upadla. Mezinárodní měnový fond pak Itálii předpovídá celoroční propad HDP o 2,2 procenta.

Expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek hostem Studia ČT24

Monti je dobrým důkazem úpadku evropské politiky

„Pan Monti je dobrým důkazem toho, jak dlouhodobě evropská politika upadá – on byl přitom jako evropský komisař. Pro dobro věci očekává ještě více rozhodovací moci, která povede k tomu, že ti, kteří do dneška nedělali dobrý job, ho budou dělat i nadále špatně a budou o to méně kontrolováni. To je naprosto nepřípustný přístup.“

Máme zde absolutní selhání ekonomické elity

„Zažíváme postupný krach eurozóny. Čím dříve si politici naberou dost odvahy k tomu, aby udělali zásadní rozhodnutí, které měli udělat už v roce 2010 – 'Řecko ven', přičemž dneska nejde jen o Řecko, ale i 'Španělsko ven', tím větší je šance, že se eurozóna dá zachránit aspoň v nějakém elementárním nukleusu. Čím později je udělají, tím jasnější je, že eurozóna zmizí stejně jako měnové unie před ní v historii.“

Petr Robejšek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Americké banky i evropské firmy se připravují na rozpad eura

Sílící problémy evropských zemí začínají nahánět hrůzu už i soukromému sektoru. Za pomoci hedgeových kontraktů, jako jsou například úvěrové swapy (CDS), už americké banky omezily vazby na problematické země eurozóny. V zákulisí jdou ale podle FT ještě dál, aby se ujistily, že když některá země vystoupí z eurozóny, banky nedostanou zaplaceno ve znehodnocené drachmě či španělské pesetě.

Wall Street
Zdroj: ČT24

Obavy z vývoje v eurozóně ale nemají pouze banky v zámoří. List The Wall Street Journal napsal, že alternativní plány připravuje například i společnost International Consolidated Airlines Group, což je majitel španělských aerolinií Iberia a britské letecké společnosti British Airways. International Consolidated se chystá na eventualitu, že by z eurozóny vystoupilo Španělsko. 

„Chystáme se na řadu nejrůznějších eventualit,“ uvedl šéf British Airways Willie Walsh. Věří sice, že euro nynější krizi přežije a Španělsko z eurozóny nevystoupí, International Consolidated je ale i tak jednou z mála významných západoevropských firem, které otevřeně přiznaly, že se možností rozpadu eurozóny zabývají.

Shell přesouvá peníze z Evropy do USA

Britsko-nizozemský ropný gigant Roayal Duch Shell už krize vyděsila dokonce natolik, že se podle listu The Times rozhodl stáhnout až 15 miliard dolarů z evropských bank a přesunout je do USA. „Změnila se naše ochota přijímat úvěrová rizika v Evropě. Krize ovlivnila naši ochotu poskytovat půjčky,“ citoval list finančního ředitele společnosti Simona Henryho. Shell hodlá stáhnout své finanční prostředky ze všech bank v jižní Evropě, která je nejvíce zasažena dluhovou krizí.