Banka Standard Chartered podle USA pomohla Íránu k 5 bilionům

Londýn - Britská banka Standard Chartered se podle amerických úřadů spojila s vládou v Teheránu a navzdory sankcím pomohla Íránu takzvaně vyprat až 250 miliard dolarů (v přepočtu zhruba 5,1 bilionu korun) prostřednictvím 60 tisíc transakcí. Instituci za to teď ve Spojených státech hrozí až ztráta bankovní licence. Standard Chartered však pondělní nařčení regulátorů z USA rázně odmítla.

Ohrozila bezpečnost Spojených států a prala špinavé peníze íránské vlády - takovému obvinění čelí britská banka Standart Chartered. Po britských bankách Barclays a HSBC je tak další, která čelí obvinění kvůli nelegálním operacím. „Skoro deset let banka intrikovala s íránskou vládou a ukrývala před regulátory na 60 tisíc tajných transakcí za nejmíň 250 miliard dolarů. Tím banka získala stovky milionů dolarů na poplatcích,“ tak zní žaloba z Oddělení finančních služeb (DFS) státu New York.

Do roku 2008 Spojené státy i přes sankce povolovaly, aby íránští klienti převáděli peníze z evropských bank a z Blízkého východu do USA. Vždy se ale kapitál musel vracet zpět a nikdy se nesměl dostat přímo do Íránu. Jenže newyorská pobočka obviněné banky prý původ peněz a záznamy transakcí falšovala.

Vedení instituce se už ohradilo, prý s Američany vždy spolupracovalo. Do karet mu ale nehrají některé prověřené dokumenty.

E-mail výkonného ředitele banky pro newyorskou pobočku
Zdroj: ČT24

Americké sankce mají omezit financování íránského jaderného programu a teroristických skupin. DFS tak popsalo Standard Chartered jako nebezpečnou instituci. Podle něj banka od roku 2001 do roku 2010 v rozporu s ekonomickými a politickými sankcemi, které zavedly Spojené státy a některé další země, skrývala transakce, v nichž nějak figuroval Írán. Banka však nevěří, že americké úřady v obvinění předkládají úplný a přesný obraz faktů.

„Banka nepopřela, že obchodovala s Íránci, tvrdí ovšem, že při tom neporušovala žádný předpis. Připouští, že z celkového počtu transakcí o objemu 250 miliard dolarů je diskutabilní možná tak jedna desetina procenta,“ informoval z Londýna publicista Ivan Kytka.

Vyjádření banky Standard Chartered

„Skupina důrazně odmítá postoj Oddělení finančních služeb (DFS) státu New York i vykreslení faktů, jak jsou předkládány.“

Do centra pozornosti se přitom dostala i účetní a konzultační firma Deloitte. Podle oddělení DFS zatajila Deloitte regulátorům detaily o transakcích Standard Chartered s íránskými klienty. 

Deloitte
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Kristoffer Tripplaar

Americké úřady: Jsou to darebáci

Podle šéfa oddělení Benjamina Lawskyho vedly kroky banky k tomu, že „finanční systém USA byl díky ní zranitelnější vůči teroristům, dealerům zbraní, drogovým špičkám a zkorumpovaným režimům“. Úřad označil banku jako „darebáckou“ instituci.

Banka se však brání, že americké úřady se o ni v této souvislosti v minulosti už zajímaly a banka s nimi vždy plně spolupracovala. Management prý začal zkoumat transakce z roku 2010 a pondělní obvinění jej překvapuje. Záznamy prý dokládají, že Standard Chartered měla snahu se řídit a v drtivé většině případů se také řídila pokyny amerických regulátorů, aby zabránila financování íránského jaderného programu i teroristických organizací.

Farhad Alavi, právník skupiny BHFA 

„Protože transakce tekly skrze Spojené státy (pozn. red. jsou v amerických dolarech), jde o jednu z oblastí, kde mohou USA uplatnit svou sílu.“

Špinavé peníze prý tekly i přes HSBC

Jedná se přitom o daleko větší obvinění než v případě HSBC, kterou nedávno americký Senát nařkl z praní špinavých peněz po celém světě. HSBC teď musí zaplatit pokutu 27,5 milionu dolarů. Rekordní sankci dostala od mexické Bankovní bezpečnostní komise za to, že se přes její účty legalizovaly peníze drogových kartelů z Mexika.

Přes účty HSBC plynuly navzdory mezinárodním sankcím prostředky i do Íránu nebo Sýrie. Vedení banky tvrdí, že o ničem nevědělo. Veřejně už se ale omluvilo a oznámilo uzavření tisíců klientských účtů v pobočce na Kajmanských ostrovech.

Během dopoledního obchodování na londýnské burze propadly akcie firmy o 25 procent. Banka má týden na to, aby se připravila na slyšení, kde se musí obhájit, aby nepřišla o bankovní licenci.