Ombudsman kritizuje sKarty: Lidem prý berou možnost volby

Praha - Ombudsman Pavel Varvařovský se pustil do kritiky takzvaných sociálních karet. Vadí mu, že jsou zaváděny plošně pro všechny příjemce sociálních dávek, tedy i pro ty, co se z různých důvodů nedostanou k bankomatu. Na úřadech práce po celé zemi si přitom sKarty žadatelé už začali vyzvedávat. Do konce měsíce chce ministerstvo systém otestovat na čtrnácti stovkách lidí.

Sociální karty jsou zatím v testovacím provozu. V každém kraji je dostane stovka lidí. Mohou s nimi platit v obchodech nebo vybírat z bankomatu. Karta slouží také jako průkaz příjemce sociálních dávek.

Jenže na sKarty se snáší kritika. Například zdravotně postiženým se nelíbí, že zanikne možnost dostávat dávky složenkou. A ani další klienti si často se sociálními kartami nevědí rady. „Systém nechápu, uvidíme, jestli se mám na co těšit, nebo ne. Protože to musím mít, tak to mám, pokud to nebudu muset mít, tak to radši mít nebudu,“ řekla ČT24 držitelka sKarty Michaela Bugáňová. „Velká část (z předpokládaných klientů) nikdy s takovým médiem nepracovala,“ potvrdil ředitel ústeckého úřadu práce Radim Gabriel.

Právě možnost volby chybí v systému sociálních karet také ombudsmanovi Pavlu Varvařovskému. „Existuje celá skupina lidí, kteří pro své tělesné postižení, pro svůj věk nebo vzdálenost nejbližšího bankomatu prostě nebudou chtít kartu a budou chtít zachovat výplatu poštovní poukázkou, aby jim to bylo umožněno,“ uvedl ombudsman. Navíc vše, co je povinné, musí být podle veřejného ochránce práv ošetřeno zákonem, tedy i samotné převzetí karty.Podle ombudsmana není u sociálních karet vyřešen ani problém s uvalením exekucí. To ale Úřad práce popírá. „Je dohoda s exekutorskou komorou, že exekutoři se nebudou dotazovat na tento účet,“ uvedl mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl.

„Jde o systémovou změnu, kdy stát musí šetřit na nákladech, řešení je univerzální a vylepšuje servis pro občany, protože je i bezpečnější z hlediska ukládání peněz,“ řekl náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a dodal, že výběr pomocí složenky bude umožněn, lae za poplatek ve výši desítek korun.

Sociální karta
Zdroj: ČT24

První testovací fáze, během které se do oběhu dostalo 250 karet, proběhla podle ministerstva i úředníků bez problémů. Větší zatěžkávací zkouškou projdou úřady do konce měsíce. Rozdat musí přesně 1 400 průkazů. Celkově pak kartu pro výplatu sociálních dávek získá do konce roku asi 900 tisíc lidí.

Ministerstvo původně počítalo s tím, že by se karty vydávaly od letošního ledna. Tendr na jejich zajištění zahájilo loni v době, kdy o sKartách teprve jednal parlament. Antimonopolní úřad pak do prosince posuzoval stížnost ČSSD kvůli výběru dodavatele. Rozhodl, že Drábkovo ministerstvo postupovalo podle pravidel. Déle trvalo i vyjednávání s Českou spořitelnou o smlouvě, uzavírala se až koncem ledna. Podle Drábka chtělo ministerstvo dohodnout co nejlepší podmínky.