Android válcuje iOS na trhu chytrých telefonů

New York - Operační systém Android od společnosti Google za poslední rok výrazně zvýšil svou dominanci na světovém trhu chytrých telefonů. Ve druhém čtvrtletí se mobilních telefonů na platformě Androidu prodalo čtyřikrát více než produktů se systémem iOS, to znamená telefonů iPhone od společnosti Apple. Před rokem přitom byl náskok Androidu na úrovni dvouapůlnásobku. V segmentu chytrých telefonů ztrácí také Symbian a BlackBerry. Vyplývá to ze zprávy agentury IDC.

Jihokorejský Samsung Electronics a další výrobci telefonů se systémem Android prodali ve druhém čtvrtletí téměř 105 milionů telefonů. Android tak získal na globálním trhu „smartphonů“ podíl 68 procent proti 47 procentům před rokem. Samsung navíc prodal více přístrojů s Androidem než dalších sedm výrobců používajících stejný operační systém dohromady, včetně tchajwanské HTC a americké Motoroly, kterou nyní vlastní Google.

Podíl telefonů se softwarem iOS pro iPhone klesl o dva procentní body na 17 procent, i když Apple prodal za čtvrtletí více telefonů než loni. Prodeje telefonů iPhone by měly dostat vzpruhu na podzim po pravidelném uvedení nové verze na trh.

Na trhu chytrých telefonů už závodí jen dva koně

Vzhledem k tomu, že úhrnný podíl telefonů s Androidem a iOS vzrostl na 85 procent z 66 procent před rokem, tak v tomto segmentu výrazně ztrácí další konkurenti – BlackBerry a systém Symbian, na němž jsou založeny doprodávané chytré telefony finské Nokie. Ta mezitím přešla na operační systém Windows od Microsoftu, který tak svůj podíl zvýšil o 1,2 bodu na 3,5 procenta.

Podíl Symbianu se propadl na 4,4 procenta z loňských 16,9 procenta a podíl BlackBerry se snížil na 4,8 procenta z předešlých 11,5 procenta.

„Trh chytrých telefonů je teď vzhledem k dominanci Androidu a iOS bez jakýchkoli pochyb závodem dvou koní,“ řekl ke zprávě analytik IDC Kevin Restivo.

Celosvětový prodej chytrých telefonů za druhé čtvrtletí meziročně vzrostl o 42 procent na 154 milionů.

Vydáno pod