Čína nabývá u amerických filmařů na popularitě

Peking/Washington – Rozsáhlý čínský trh vede americké filmové producenty k rostoucímu zájmu o nadnárodní produkce a dílčí orientaci na čínského diváka. Motivem je vidina rostoucích zisků podložená i aktuálními výsledky, podle kterých jen za první polovinu letošního roku v nejlidnatějším státě světa vydělali bezmála 1,5 miliardy. Za celý rok 2011 přitom představoval jejich zisk 800 milionů.

„Čína je úžasný trh, úžasně rostoucí trh. Chceme teď proto dělat mezinárodní filmy s hvězdami z různých zemí, výpravné filmy, které budou obsahovat čínské prvky,“ konstatoval generální ředitel DMG Entertainment Dan Mintz. Příkladem tohoto záměru může být například akční sci-fi snímek Looper v hlavní roli s Brucem Willisem. Do kin vstoupí na podzim a zčásti se natáčel v Šanghaji.

Význam Číny pro americké producenty dokresluje i skutečnost, že oscarový režisér James Cameron oznámil pokračování kasového trháku Avatar na jarním festivalu v Pekingu. „Poprvé se stalo, že nás naši potencionální partneři překonali ve vizi toho, co bychom mohli udělat. Naše diskuze byla velmi vzrušující. Bylo to poprvé, co jsme něco takového cítili,“ uvedl.

Reportáž o čínském filmovém trhu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod