Nečas volá po modernizaci ekonomiky

Praha – Vláda premiéra Nečase je v poločase. Za dva roky u moci se proškrtala k nepopularitě. Na to, aby ukázala, že si Češi nezvolili špatně, má ještě dva roky. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) se však kabinet nepopulární konsolidace veřejných financí vzdát nemůže, pokud se má Česko vyhnout dluhové krizi. Kromě škrtů a zvyšování daní nicméně přijde v následujících dvou letech na řadu také modernizace české ekonomiky, která má zvýšit její konkurenceschopnost. Nečas to prozradil v exkluzivním rozhovoru pro ČT24.

Petr Nečas

„Konkurenceschopnost a modernizace celé země je klíčovým úkolem pro následující dva roky.“

Co se pod pojmem modernizace podle premiéra skrývá? Má jít především o modernizaci vysokoškolského vzdělávání, zkvalitnění vědy a výzkumu a jejich lepší napojení na průmysl. Stranou ale nemá zůstat ani rodinná politika, právě za tu Česko sklidilo kritiku mezinárodní sítě občanských sdružení a organizací Social Watch. Premiér to chce nyní změnit. „Potřebujeme vytvořit prostředí, kdy rodiče malých dětí budou mít větší spektrum možností rozhodnout o souladu své pracovní kariéry a svého osobního života,“ uvedl.

Ani v dalších letech vláda ale nejspíš neskončí ani s šetřením. „Já tvrdím, že vždycky je kde šetřit,“ zdůraznil Nečas. „Musíme pokračovat v tom, že budeme redukovat agendy, které vykonává stát, a budeme moci díky tomu sloučit některé úřady,“ dodal. Kterých úřadů by se to mělo týkat, ovšem neuvedl.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je třeba v roce 2013 ušetřit minimálně 56 miliard korun, aby se deficit veřejných financí podařilo srazit pod 3 procenta hrubého domácího produktu, tedy pod hranici, kterou po žádá Evropská unie. Aby bylo možné dosáhnout tohoto cíle, rozhodla se vláda mimo jiné zvýšit DPH o další procento na 15 a 21 procent, omezit chce také výdajové paušály pro živnostníky nebo valorizaci penzí.

Vydáno pod