Indonésie novým asijským tygrem, vytlačí Indii z BRICS?

Jakarta - Indonésie by se v budoucnu mohla stát součástí mezinárodního společenství BRICS. Rychle rostoucí ekonomika země a vysoký počet obyvatel jsou nejlepšími předpoklady pro přijetí. Dokonce se spekuluje, jestli by v uskupení rychle rostoucích ekonomik neměla nahradit pomaleji se rozvíjející Indii.

Do skupiny označované jako BRICS se řadí rychle rostoucí rozvojové ekonomiky. Jde o Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku. V budoucnu by se k nim mohly přidat i další země. Vysoký počet obyvatel a velká kupní síla řadí Indonésii spolu s Mexikem, Jižní Koreou a Tureckem mezi největší trhy rozvojových zemí. Právě Indonésie je nyní podle některých nežhavějším kandidátem na začlenění do BRICS. Nahradit by mohla Indii, která v poslední době selhává v plnění svých růstových plánů.

„Zdá se, že by Indonésie mohla usilovat o lákavé místo, zatímco se Indie vypořádává s bolestí hlavy, kterou chytla z předchozího boomu,“ řekl serveru CNBC jeden ze šéfů asijského ekonomického výzkumu banky HSBC Frederic Neumann.

Podle dalších odborníků jsou ale podobné úvahy předčasné. „Není správné odepisovat Indii z BRICS a nahradit ji Indonésií. Má přes miliardu obyvatel, a to je opravdu velký trh. Velikostí si rozhodně zaslouží místo v bloku. Indonésie je investorům otevřená i mimo BRICS,“ upozornil předseda Goldman Sachs Jim O'Neill, který patří k otcům zkratky BRICS.

Ekonomové se navíc obávají, že Indonésie by mohla brzy dopadnout podobně jako Indie. Právě Indie si totiž před osmi lety vedla podobně jako dnes Indonésie. Její ekonomika rostla o devět procent. Světová finanční krize a politické přešlapy ale zemi zbrzdily a začala se propadat.

Sean Darby, globální ředitel společnosti Jefferies

„Indonésie hodně sází na domácí trh. Málo vyváží, což může způsobit, že časem její ekonomika zeslábne. V současnosti je ale jednou z nejoblíbenějších rozvojových destinací v Asii.“

Indonésie už jednou o vstup do společenství usilovala, Čína se ale svým vlivem postarala o přijetí Jihoafrické republiky. V zemích BRICSu teď žije přes 42 procent obyvatel celé planety. Analytici odhadují, že země do roku 2050 převálcují ostatní ekonomiky světa. Země BRICS se už v minulosti chtěly podílet také na řešení dluhové krize v Evropě a nabízely Evropské unii pomoc. Nabídka ale zůstala bez odpovědi.

Indonésie na vzestupu (zdroj: ČT24)