Posílení příjmů menších obcí a měst má zelenou

Praha - Podle očekávání prošla Senátem hladce vládní novela rozpočtového určení daní, která posiluje příjmy menších sídel na úkor čtyř největších měst. Celkově by menší města a obce měly dostat navíc zhruba 12 miliard korun. Na druhou stranu čtyři největší města přijdou asi o 1,1 miliardy.

Novela ukládá, že Praha by měla přijít ročně o 650 milionů korun, Brno o 203 milionů, Ostrava o 158 milionů korun a Plzeň o 90 milionů korun. V současnosti menší obce a města dostávají v průměru 6 800 korun na jednoho obyvatele. Změnou zákona se má tato částka zvýšit v průměru na 9 000.

Jak by se podle návrhu ministerstva financí změnily rozpočty konkrétních obcí?

Dle propočtu ministerstva financí (nezahrnuje výnos daně z nemovitostí a některých dalších daní; částky jsou orientační, záleží na skutečném výběru daní) by si například padesátitisícová Jihlava měla polepšit o 21 milionů korun, šestnáctitisícový Varnsdorf o téměř 19 milionů a Zlín s 75 tisíci obyvateli o asi 12 milionů.

Změny k lepšímu by se dočkaly i vesnice. Například obec Holubice u Prahy se zhruba 1 500 obyvateli by místo deseti milionů dostala 12,4 milionu korun a třeba Drásov u Brna se 1 400 obyvateli si polepší o čtyři miliony ze současných 9,4 milionu korun.

Na novelu doplatí obce s velkou rozlohou

Původně vláda navrhovala, aby se při výpočtu příjmů obce zohledňovala rozloha do tří hektarů na jednoho obyvatele. Nakonec poslanci zvýšili tento limit na deset hektarů. Na limit doplatí obce, které mají velkou rozlohu. Často se jako příklad uvádí šumavská obec Modrava. V důsledku omezení si pohorší asi 57 obcí, podle původní vládní verze by jich bylo ale několikanásobně více.

Obec Modrava
Zdroj: isifa/LN/Hynek Glos

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) tato šedesátka obcí přijde dohromady řádově o desítky milionů korun. Šumavská senátorka Jiřina Rippelová (dříve ČSSD) uvedla, že například deset pohraničních obcí v jejím regionu bude celkem připraveno o víc než 16 milionů korun. Na problémy takovýchto obcí zejména v bývalých Sudetech upozorňoval i starosta Božího Daru a senátor za Karlovarsko Jan Horník (TOP 09). Novelu ale nakonec podpořilo 58 ze 66 přítomných senátorů, proti byli pouze dva - Jiří Bis z ČSSD a Milan Pešák z ODS.

Z vybrané DPH by obce měly získávat 20,83 procenta proti vládou navrhovaným 21,93 procenta. Z daně z příjmů zaměstnanců by měly dostávat 22,84 procenta. Novelu nyní dostane k podpisu prezident republiky.