Vláda už neplánuje další škrty zasahující do peněženek lidí

Praha – Vláda Petra Nečase chce vystřídat škrty podporou vědy a výzkumu. Je to její hlavní plán na další dva roky. Nepopulární kroky, jako je zvyšování daní, mají skončit vládním stabilizačním balíčkem, o kterém bude sněmovna hlasovat v září. Premiér Petr Nečas v rozhovoru pro Českou televizi také prohlásil, že letos už nebude ubírat peníze jednotlivým ministerstvům. Případné výpadky příjmů je prý schopno zvládnout ministerstvo financí.

Boj o prosazení vyšší daně z přidané hodnoty by měl být posledním opatřením, které se přímo dotkne peněženek občanů. Vládu čeká ve sněmovně boj o prosazení vyšší daně z přidané hodnoty. Zákon vrátil senát. Klíčové hlasování čeká vládu v září a mohlo by znamenat i konec kabinetu Petra Nečase. Pokud vláda uspěje a bude pokračovat, má už premiér Nečas jasno o dalších zásadních krocích. Škrty zasahující do peněženek lidí se už neplánují.

Nečas: Konkurenceschopnost a modernizace státu jsou zásadní kroky na dva roky

Vláda se chce v příštích dvou letech zaměřit především na konkurenceschopnost a modernizaci státu. Cest k tomu je podle Nečase několik. Vláda počítá hlavně s podporou vědy a výzkumu, kam letos jde na podporu osmatřicet miliard korun. Jedním z kroků má být například plán, jak dostat studenty do firem na stáže, ale vzdělávat se musí i učitelé. Firmy mají motivovat především bonusy.

Petr Nečas, předseda vlády

„My potřebujeme, aby se tady výrobky a služby vymýšlely, designovaly, projektovaly, prodávaly se odsud, a ne jenom produkovaly.“

Ministerstvo školství počítá s tím, že by škola mohla firmě třeba zaplatit za to, že studenty přijme. Navíc se připravuje i plán, jak ulehčit firmám čerpání peněz z fondů. S tím samozřejmě ruku v ruce jde i reforma vysokého školství. Zásadní podle ministra Fialy bude to, že půjčky na studium nebudou podmíněny školným. Od školného totiž vláda upustila. Nově chce ale zavést poplatky pro studenty za zápis do každého semestru.  

Ale i otázka zápisného zvedá některé odpůrce ze židle. „Zvažujeme i variantu toho, že by byly některé skupiny od zápisného osvobozeny,“ popisuje ministr Petr Fiala s tím, že chce mít jasný obrys reformy hotový na přelomu roku. Už teď je hotov seznam témat, o kterých chce diskutovat s rektory. S jeho prací je tak Nečas spokojen.

Plán vlády tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)