Očekávaná intervence ze strany ECB vyvolává globální optimismus

Madrid – Španělsko v aukci prodalo další krátkodobé dluhopisy v objemu 4,5 miliardy eur (asi 112 miliard Kč) a se splatností od 12 do 18 měsíců. Na rozdíl od minulé akce, jež se pohybovala přibližně ve stejném objemu, zaplatilo tentokrát Španělsko výrazně nižší úrok. Analytici vidí důvod v očekávané intervenci ze strany Evropské centrální banky (ECB), nejistota kolem podrobností však způsobila, že úroky jsou pořád ještě dost vysoko. Celkový objem prodaných dluhopisů ve výši 4,5 miliardy eur je přitom na horní hranici očekávaného pásma. Vláda plánovala, že prodá papíry v objemu 3,5 až 4,5 miliardy eur. Slibovaný zásah ECB ale všeobecně vyvolává optimismus. Rostou totiž i burzovní indexy.

Španělské ministerstvo financí prodalo pokladniční poukázky v objemu 3,5 miliardy eur splatné za 12 měsíců. Průměrný úrok se snížil na 3,07 procenta, zatímco v předchozí aukci v červenci činil 3,918 procenta. Poměr poptávky k nabídce ale klesl na 1,9 ku jedné proti předchozím 2,2 ku jedné.   

Madrid prodal také poukázky za 982 milionů eur se splatností 18 měsíců. Průměrný úrok se snížil na 3,335 procenta ve srovnání s výnosem 4,242 procenta před měsícem. Poptávka ale byla čtyřikrát vyšší než nabídka, což je mírné zlepšení proti červenci, kdy poměr poptávky k nabídce činil 3,7 ku jedné. 

Zájem o dluhopisy připisují analytici plánu ECB. Její šéf ECB Mario Draghi totiž začátkem měsíce uvedl, že banka pracuje na mechanismu, který jí umožní intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy. Již dříve slíbil, že udělá vše pro to, aby zabránil rozpadu eurozóny. Hlavním cílem nákupu dluhopisů by pak mělo být snížení úvěrových nákladů Itálie a Španělska, které by mělo zabránit šíření dluhové krize.

Slibovaný zásah ECB vyvolává optimismus investorů

Zásah ECB a prohlášení velkých centrálních bank, že budou stimulovat růst svých ekonomik, všeobecně vyvolává pozitivní vlnu mezi investory. Dokazuje to i americký burzovní index Standard & Poor’s 500. Ten dnes na New Yorské burze v 15:54 CET dosáhl hodnoty 1,421.10, což je nevýše za poslední čtyři roky. I další index - Dow Jones Industrial Average – rostl, když dosáhl 13,279.03 a překonal tak maximum z roku 2007. 

Kvůli zásahu ECB proti dluhové krizi rostou ale i ceny ropy. Cena severomořské ropy Brent stoupla v 15:13 SELČ o 1,45 dolaru na 115,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu posílila o více než dolar a půl na 97,45 dolaru. Brent zvedají i vyhlídky na to, že těžba v Severním moři se má v září kvůli údržbě snížit o 17 procent. Obchodníci však upozorňují, že výpadek těžby bude pouze dočasný a tlak na ceny by se po ukončení prací měl opět zmírnit.