ČSTV pronajme Špindl a Pec, plánuje se propojování skiareálů

Praha - Skiareály Špindlerův Mlýn a Pec pod Sněžkou už od letošní zimy nebude kontrolovat Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). Špindlerův mlýn získá na 20 let do pronájmu Tatra Mountain Resorts (TMR) a Snowhill, který spoluvlastní miliardář Pavel Němec. Lyžařský areál v Peci poputuje na stejnou dobu do rukou společnosti Mega Plus. Od pronájmu si ČSTV slibuje stabilní příjmy z areálů, a to i v případě, že na horách v zimě nespadne ani vločka, a taky dostatek peněz na rozvoj lyžařských středisek. Ve hře je i jejich propojení do jednoho velkého centra.

TMR a Snowhill zaplatí na ročním nájmu 43,8 milionu korun, za 20 let pak musí do rozvoje areálu nainvestovat 800 milionů korun. Uvažuje se o výstavbě nových lanovek, rozšíření sjezdovek i propojení jednotlivých lyžařských kopců, tedy Medvědína s Hromovkou a Pláněmi. Už pro letošní sezonu si ale noví provozovatelé vytyčili jasné cíle. „Vylepšit jejich pověst, image, kvalitu lyžování, bufetů, stravy a všech ostatních služeb, které tam jsou,“ popsal v rozhovoru pro ČT24 předseda dozorčí rady TMR Igor Rataj.

Skiareál ve Špindlerově Mlýně je nejprestižnější české lyžařské středisko – se svými 25 kilometry sjezdovek je zároveň v tuzemsku největší. Investory láká i proto, že je nejziskovější a nabízí možnosti dalšího rozvoje. I svazu nesl v minulosti pravidelně dividendu, ta ovšem začala klesat. A bez dalších investic by podle vedení ČSTV nebyl obrat reálný. ČSTV však po krachu loterijní společnosti Sazka nemá zrovna na rozhazování.

Společnost Mega Plus, která stojí i za konkurenčním areálem Černá hora, zaplatí za pronájem Pece 15 milionů korun ročně. Výše požadované investice za 20 let dosáhne 350 milionů korun. Výše pronájmu v případě Pece působí překvapivě. V roce 2010 totiž areál v Peci vykázal zisk 8,5 milionu korun, loni se dokonce propadl do ztráty. „Areál v Peci je ve ztrátě, poslední zisk byl vytvořen umělými účetními operacemi. Hrozilo, že bychom ho museli jako akcionáři dofinancovávat. Chtěli jsme proto najít nového partnera. Nakonec jsme rozhodovali mezi dvěma,“ upřesnil předseda ČSTV Miroslav Jansta.

Mega Plus má ambiciózní plán - propojení krkonošských skiareálů

Pec pod Sněžkou by mohla v budoucnu sloužit jako klíč k ambiciozním plánům společnosti Mega Plus. Jedná se o koncept pěti středisek. „V horizontu pěti šesti let předpokládáme, že by ta oblast měla v rozmezí 60 až 80 kilometrů sjezdovek, kde by všude platil jednotný skipas,“ popsal jednatel firmy Richard Kirnig.

Lyžařský areál Špindlerův Mlýn:

  • 17 lanovek a vleků
  • 25 kilometrů sjezdovek

Lyžařský areál Pec pod Sněžkou:

  • 10 lanovek a vleků
  • 11 kilometrů sjezdovek

Propojení dnes nezávislých krkonošských středisek do velkého resortu s jedním skipasem se nebrání ani TMR. „Pokud by to bylo velmi, velmi optimální, klidně to můžeme propojit až do Pece pod Sněžkou,“ potvrdil Rataj. Přesto zatím nechce o plánech na propojení lyžařských areálů příliš hovořit, obává se totiž, že by mohly narazit u Správy Krkonošského národního parku. „Nacházíme se stále v národním parku a musíme to respektovat,“ připomněl.

Mluvilo se i o prodeji skiareálů

ČSTV už dlouho hledal způsob, jak vyřešit investice i provoz krkonošských lyžařských areálů, na který neměl dostatek peněz. Po zkušenostech se společností Sazka ale připravil podmínku, aby případnému zájemci poskytl pouze pronájem podniku, nikoliv majetku. „Forma pronájmu podniku je forma jakési správy. To znamená, že pronajímáte někomu tento podnik, ale nepronajímáte mu majetek. Tedy kdykoliv, když neplní své podmínky, tak ten majetek se vám vrací a není jinak zatížen například hrozící likvidací,“ vysvětlil tajemník Komise pro strategii horských středisek ČSTV Jiří Bis.

V minulosti se spekulovalo také o tom, že by ČSTV mohl lukrativní krkonošské areály prodat a získat tak stovky milionů korun. Podíl ČSTV v areálech vyčíslily nezávislé odhady na 250 až 400 milionů korun.

Kromě Pece a Špidlerova Mlýna vlastní ČSTV také lyžařský areál v Harrachově. Ten ale zatím pronajímat nehodlá, počítá s ním jako s vlajkovou lodí. Areál by se měl přeměnit na Národní olympijské centrum, které bude sloužit k přípravě české lyžařské reprezentace. Pronájem krokonošských skiareálů i další plány ČSTV se zamlouvají i ministerstvu školství. „Já jsem rád, že jak svaz tělesné výchovy, tak další aktéři sportovního prostředí konečně konají ve prospěch sportovců a starají se o svůj majetek,“ řekl ČT24 náměstek ministra školství pro skupinu sportu a mládeže Jan Kocourek.