Solární panely na střeše - v Česku vzniká takových elektráren stále více

Praha – V Česku stále vznikají nové solární elektrárny, místo velkých komplexů na polích ale vznikají hlavně malá zařízení na střechách. V letošním roce bylo uděleno několik stovek takových licencí. Téměř všechna elektřina, kterou tyto solární panely vyrobí, se spotřebuje přímo na místě, kde stojí. Jejich majitelé se tak stávají nezávislými na velkých distributorech energie.

Kromě střech rodinných domů se solární panely objevují i na méně obvyklých místech. V zemědělském družstvu v Opavě-Kylešovicích instalovali solární panely na střechu kravína. Elektřinu na ventilaci nebo chlazení nadojeného mléka si tak družstvo zajišťuje samo. „Stále více zaznamenáváme, že o fotovoltaiku na střechu mají zájem např. školy nebo zdravotnická zařízení,“ uvedla výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová. Panely, které dokážou zachytit energii ze slunce, jsou třeba i na střeše Národního divadla v Praze. 

Solárních panelů na střechách je sice proti těm na polích zatím jenom zlomek, rychle ale přibývají. Osmdesát procent letos instalovaných elektráren má přitom výkon menší než 10 kW. Tyto zdroje nejčastěji vznikají na střechách rodinných domů. „I když je minus 20 stupňů, tak to ohřeje teplou vodu. Na běžné mytí to úplně bohatě stačí,“ uvedl Martin Gebauer, který má solární panely na střeše svého domu. Nákup ho prý stál zhruba 95 tisíc korun, investice se mu proto vrátí asi za deset let. 

Reportáž Lucie Křížkové a Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Státní podpora fotovoltaiky sice klesá a do dvou let skončí úplně, v poslední době ale výrazně klesá pořizovací cena panelů. „Zájem těch lidí bude trvat pořád stejně, protože ceny energií budou růst, takže to pro ně bude pořád stejně rentabilní, i když to třeba bude delší období než deset let,“ domnívá se jednatel společnosti Sunnywatt Miroslav Váša. 

Některé energetické společnosti se ale zapojování střešních elektráren brání, protože prý destabilizují rozvodnou síť. Už teď mají solární panely v Česku kapacitu 2 000 megawattů - tedy zhruba stejně, jako jaderná elektrárna v Temelíně.

Pořízení malé solární elektrárny na střechu rodinného domu dnes stojí zhruba 250 tisíc korun při průměrném výkonu 5 kW. Letos a příští rok navíc ještě dostanou lidé od státu finanční podporu na obnovitelné zdroje energie. Ta činí asi 20 tisíc korun a přibližně stejnou částku rodina ušetří za elektřinu, kterou by jinak musela nakoupit. Při těchto cenách a i díky nižším pořizovacím nákladům se pak náklady na nákup vlastní solární elektrárny domácnosti vrátí přibližně za deset let.