Draghi přesvědčoval Němce o (ne)záludnosti dluhopisů

Berlín - Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi dnes vystoupil v dolní komoře německého parlamentu na obranu nového programu koupě státních dluhopisů, který ústřední banka eurozóny představila minulý měsíc. Nákupy, které mají pomoci ohroženým zemím eura a zmírnit dluhovou krizi, nezpůsobí růst inflace ani neohrozí nezávislost banky, řekl Draghi.

Draghi na počátku září prosadil nákupy dluhopisů podmíněné žádostí příslušného státu o pomoc z evropského záchranného fondu ESM proti odporu německých zástupců ECB. Ti poukazovali na to, že takové kroky jsou v podstatě nelegálním financováním vlád, podkopávají nezávislost a důvěryhodnost banky a povedou k růstu inflace.

Draghi bránil program zuby nehty

„OMT nepovede k maskovanému financování vlád. OMT nebude zpronevěřením se nezávislosti ECB. OMT nevytvoří nadměrná rizika pro daňové poplatníky v eurozóně,“ vypočítával Draghi v předem připraveném projevu.

Nákupy dluhopisů podle šéfa ECB přispějí k uklidnění finančních trhů a investorů. „Zásahy ECB v rámci programu mají vyslat investorům jasný signál, že jejich obavy o eurozónu jsou nepodložené,“ řekl Draghi. Poslancům na dvouhodinovém uzavřeném zasedání parlamentních výborů také řekl, že podpůrné kroky jeho instituce jsou v zájmu věřitelů eurozóny v čele s Německem.

ECB zatím v rámci nového programu žádné dluhopisy nekupovala. Prvním adeptem na takovouto podporu bude zřejmě Španělsko, jehož vláda nyní zvažuje, zda podá ESM oficiální žádost o pomoc.