Airbus staví novou továrnu za 15 miliard dolarů

Toulouse  - Postavit další továrnu na výrobu letadel je nová strategie Airbusu, jak čelit úspěšnějšímu soupeři na trhu - americkému Boeingu. Nový model A350, který se tam bude vyrábět, vzlétne poprvé příští rok v létě. První cestující pak začne převážet ve druhé polovině roku 2014.

Airbus provedl obří investici, když zaplatil patnáct miliard dolarů za stavbu nové haly ve francouzském Toulouse. Je to součást nové strategie v konkurenčním boji s americkým Boeingem. V nové továrně chce firma vyrábět nový model letounu A350 a už teď má na něj víc než 550 objednávek. „Koncem roku 2018 bude skrze tuto bránu každý měsíc rolovat deset krásných airbusů A350,“ konstatuje provozní ředitel Airbusu Günter Butschek.

Výrobce ho nasazuje proti modelu 787 Dreamliner svého největšího konkurenta. Oba letouny mají tradiční hliník v konstrukci nahrazen lehčími karbonovými materiály. Díky tomu mají nižší spotřebu paliva.

Didier Evrard, vedoucí projektu A350

„Od aerodynamiky a systémů, až po kokpit a kabinu kombinuje A350 to nejlepší z nových technologií s dobrými vlastnostmi předchozích modelů, tím je mimořádný. Pro naše zákazníky bude přínosem.“

Letos se ale zatím více daří Boeingu. Za první tři čtvrtletí letošního roku získal zakázky na 962 letadel. Airbusů si ve stejném období zákazníci objednali ani ne polovinu. Podle analytika České spořitelny Radima Kramuleho je to dáno tím, že Boeing má velkou část zakázek od americké vlády a od jiných vlád, a to je poměrně silný tahoun jejich růstu ziskovosti. Boeing předstihl svého evropského soupeře i v počtu dodaných letadel. Zatímco americký kolos jich předal svým zákazníkům 436, Airbus jenom 405.

Airbus staví novou továrnu (zdroj: ČT24)