Češi šetří, kde mohou. Hračky ale dětem pod stromečkem dopřejí

Praha - Děti už pomalu začínají vymýšlet, co budou chtít za dárky od Ježíška. Vzrůstá tak poptávka po hračkách všeho druhu. Lidé totiž na hračkách nešetří. Podle Jiřího Kačera, obchodního manažera OlympToy, budou hitem letošních Vánoc především ty hračky, které jsou vidět v televizních reklamách. Půjde pravděpodobně o panenky Winx, lego, dřevěné hračky nebo akční figurky, třeba v podobě Spidermana.

Lidé kvůli krizi na hračkách nějak více nešetří. „Zákazník je stále za hračky ochoten utratit peníze, není tam znatelný nějaký pokles. Spíš se mění ta nákupní hodnota na jednotlivce, ta se snížila. Když se ale lidé rozhodnou, za co budou utrácet, tak peníze dají i na dražší hračku,“ podotkl Kačer. Celkově tedy zákazníci utrácejí stále podobnou sumu. Jednorázově podle Kačera zákazníci utratí kolem 390 až 499 korun na hlavu. 

V Česku stále roste obliba hraček ze dřeva

V posledních letech stoupal zájem o dřevěné hračky, které postupně vytěsňovaly ty plastové. „Trend je v Česku takový, že dřevěné hračky jsou stále oblíbenější. Je to dáno historií ČR, která má ráda takové hračky,“ poznamenal Kačer. Zákazník jde podle něj nejen po kvalitě, ale i didaktické, tedy naučné funkci hraček. 

V Holešovicích probíhá 24. veletrh hraček a her ITEA

Více než sto firem nabízí své výrobky na 24. veletrhu hraček a her ITEA, jenž ve čtvrtek začal na Výstavišti v pražských Holešovicích. Veletrh potrvá do neděle. Veletrh Itea v desítkách stánků nabízí mechanické a elektronické hračky jako například panenky, plyšové hračky či různé hry, které si zájemci mohou na místě vyzkoušet. Pozornost vzbuzují stavebnice a hlavolamy, karnevalové a festivalové předměty a různá dětská vozidla.

Hračky
Zdroj: ČT24

Hračky totiž nemusejí být jen pasivní, děti se mohou hraním vzdělávat a rozvíjet se. Takové hračky často nakupují i školky. „Velká poptávka je třeba po dětských počítačích, kde se děti učí abecedu, číslice nebo cizí jazyk. Dítě tak má základ, ještě než nastoupí do školy,“ konstatoval Kačer. 

Mezi hračky, o které je zájem, už tradičně patří třeba dřevěné domečky, vláčky, autíčka nebo v současné době pak akční figurky. „Děti si tyto postavy oblíbí v akčních seriálech,“ řekl Kačer. 

Hračky
Zdroj: ČT24

Hračky by měly být v první řadě bezpečné

Česká obchodní inspekce má přitom pořád dost práce. Z trhu stahuje stále nové a nové hračky, které jsou podle ní závadné. „V první fázi si musí zákazník rozhodnout, kde udělat nákup. V druhé fázi by si měli zvolit značku. A pak by hračka měla mít certifikát Safety Toy (bezpečná hračka). To znamená, že zboží je průběžně kontrolováno v ITC,“ uvedl Kačer.

Co lidé objeví zřejmě pod stromečkem nejčastěji?

Letošní Vánoce budou podle obchodníků ve znamení tabletů, elektronických čteček a voucherů slevových serverů. Ke slovu se pod stromečkem dostanou také chytré televize, hračky, smartphony nebo knihy. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky. Ti naostro spustí vánoční prodeje po dušičkách.