E15: Do Česka míří jedna z největších vietnamských bank

Praha - Český bankovní sektor bude mít od příštího roku dalšího konkurenta. Vstoupit se chystá jedna z největších vietnamských bank VietinBank. Stane se vůbec prvním peněžním ústavem z Vietnamu, který začne podnikat v Česku. Informace serveru E15 potvrdil předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Banka pro korporáty, drobnou klientelu i vietnamskou menšinu

Tuzemská filiálka se podle Wintera zaměří na korporátní klientelu i drobné střadatele. Důvodem zájmu banky o Česko je prý také očekávaná poptávka po jejích službách ze strany místní vietnamské menšiny.

„Příchod VietinBank pomůže vzájemnému obchodu i početné vietnamské komunitě. V Česku žije 57 000 občanů Vietnamu, a to je velká obchodní síla,“ uvedl Winter.

Vietnamci mají na žebříčku priorit nejvýše péči o rodiče, následuje vzdělání. Potřebují proto převádět vydělané peníze příbuzným do Asie i dětem na zahraniční studia.

VietinBank patří s aktivy kolem 23 miliard dolarů mezi pětici největších hráčů na vietnamském trhu. Do Česka míří v rámci zahraniční expanze, kterou zahájila loni v září, kdy jako první banka z Vietnamu otevřela zastoupení v německém Frankfurtu nad Mohanem. Pro příští rok plánuje vstup také do Velké Británie, Polska, Barmy a výhledově rovněž do Austrálie a USA.