Nezaměstnanost v eurozóně opět na vrcholu, práci hledejte v Rakousku

Brusel - Zářijová nezaměstnanost v zemích eurozóny vystoupila na 11,6 procenta. Jedná se o nové maximum od vzniku měnové unie, přičemž v srpnu dosáhla míra nezaměstnanosti 11,5 procenta. Podle evropského statistického úřadu Eurostat zůstal v celé unii tento údaj na opravené srpnové úrovni 10,6 procenta.

Ve srovnání se zářím loňského roku přitom hlavní ukazatel nezaměstnanosti výrazně vzrostl. Ještě před rokem byla míra nezaměstnanosti v eurozóně na 10,3 procenta a v EU na 9,8 procenta.

Milan Lávička, analytik J&T Banky

„Tento problém je pouze v některých státech, protože rozdíly jsou poměrně výrazné ve svém vývoji. V Rakousku je nezaměstnanost 4,4 procenta, naopak ve Španělsku 25 procent, takže nezaměstnanost způsobuje problémy jen v některých zemích. Neřekl bych tak, že tyto makrodata mají vliv na obchodování burz.“

Celkem se ve zhruba půlmiliardové EU v září evidovalo 25,75 milionu nezaměstnaných, z toho 18,5 milionu v eurozóně. Proti srpnu se jejich počet zvýšil v EU o 169 000 a v zemích eura o 146 000. Proti stejnému měsíci loňského roku v září přibylo v celé unii 2,145 milionu nezaměstnaných, zatímco v menší eurozóně jich bylo více o 2,17 milionu.

Graf vývoje nezaměstnanosti v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat

Nejméně nezaměstnaných bylo v Rakousku, v Česku je šestá nejnižší nezaměstnanost

Nejmenší počet nezaměstnaných byl během září nadále v Rakousku (4,4 procenta), Lucembursku (5,2 procenta), Německu a Nizozemsku (5,4 procenta). Nejvyšší byla ve Španělsku, kde je už na 25,8 procenta, a v Řecku, kde v červenci, z něhož jsou poslední dostupné údaje, byl podíl lidí bez práce 25,1 procenta.

Rakousko
Zdroj: ČTK/AP/Kerstin Joensson

Naproti tomu v tuzemsku míra nezaměstnanosti podle metodiky Eurostatu v září zůstala na 6,8 procenta, tedy na šesté nejnižší úrovni v EU. Na Slovensku byla na dvojnásobné úrovni 13,9 procenta.

Inflace v eurozóně v říjnu klesla na 2,5 procenta

Co se týče statistik, vydal Eurostat také rychlý odhad o vývoji cen v unii. Meziroční míra inflace v eurozóně klesla v říjnu podle předběžných údajů na 2,5 procenta ze zářijových 2,6 procenta. Přispělo k tomu hlavně zmírnění růstu cen energie.

Meziroční míra inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat
Vydáno pod