Zmrazené rybí filety mnohdy tvoří až z poloviny voda

Praha - Část zmrazených rybích filetů a filé na tuzemském trhu obsahuje i méně než 50 procent rybího masa, varuje spotřebitelský časopis dTest. Podle jejich analýz do nich výrobci záměrně přidávají vodu. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o 200 korun vyšší sumu.

Podle dTestu si lidé už delší dobu stěžují na to, že hluboce zmrazené filety a filé z tresky a zejména sladkovodního pangasia obsahují příliš mnoho vody. Test provedený na 22 namátkou zakoupených rybích výrobcích to potvrdil. „Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek,“ vysvětlila šéfredaktorka časopisu Ida Rozová.

Výrobky, u nichž test zjistil zvýšené množství vody, prověří Státní veterinární správa, jak potvrdil její mluvčí Josef Duben. „Zákazníci nejsou vydáni nikomu napospas. Když se podívají na označení výrobků, na etikety, musí jim být zakrátko jasno, kolik je masa a kolik je vody,“ dodal. Na obalu se voda neoznačuje jen tehdy, pokud je její obsah do pěti procent. Vyšší obsah vody musí být označen. Jeho případné překročení veterináři postihují. Například letos v červnu bylo kvůli nepovolenému obsahu vody vráceno do Číny 22 tun masa z aljašské tresky.

Namátkou jsme nakoupili dvaadvacet zmrazených filetů a filé. Našli jsme mezi nimi dva výrobky, u kterých jsme za přidanou vodu nezaplatili ani korunu. U dalších osmi při srovnání ceny za 1 kilogram výrobku s cenou za 1 kilogram rybího masa nás voda přišla na sedm až 39 korun. Rekordně nejdražší vodu prodává výrobce Frigoprima v glazovaných filetech z tresky značky Frionor, jejíž cena se vyšplhala na 208 korun.

Komentář Idy Rozové (zdroj: ČT24)

Velká část zpracovatelů totiž používá technologii dvojitého zamrazení. V tomto případě jsou ryby po ulovení rovnou v rybářské lodi zmrazeny, poté na pevnině rozmrazeny a zpracovány.

Maso plné vody

Podle dTestu se při tomto procesu ztrácí buněčná voda, bílkoviny a další živiny, a tím i hmotnost masa. Před opětovným zmrazením se rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové a soli. „Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí,“ doplnila Rozová.

Příprava ryby
Zdroj: Martin Lee/Isifa/Rex Features

Současná legislativa přitom znesnadňuje kontrolu hmotnosti záměrně přidané vody. Od srpna 2009 mohou prý dozorové orgány v důsledku metodického pokynu ministerstva zemědělství kontrolovat pouze hmotnost glazury, ale ne vody. „Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům,“ uvedla Rozová.

Nejlepší je ryba čerstvá

Nejlepší variantou tak je kupovat ryby čerstvé nebo chlazené. Zákazník se však dívá hlavně na cenu za kilogram a v tomto srovnání vyjde čerstvá ryba dráž než zmrazená. „Sto gramů lososa čerstvého bez kostí, bez ploutví stojí od 99 korun,“ vysvětluje jednatel firmy Seefood Lukáš Pospíšil.

Přesto se čeští zákazníci pomalu učí rybí maso vybírat. „V této kategorii tvoří mražené ryby většinu prodaného sortimentu. Na druhou stranu z prodejních výsledků je patrné, že se ryby pomalu stávají celoroční součástí českého jídelníčku, a pokud má zákazník možnost zvolit si rybu chlazenou, tak sáhne i po ní,“ dokládá mluvčí Teska Jan Dvořák.

Sushi
Zdroj: Martin Lee/Isifa/Rex Features

Nejčastěji Češi v regálech loví pangasia a lososa. Na jídelníčku se ale objevují poměrně málo. Ministerstvo zemědělství by je tam rádo vidělo častěji, a proto připravilo informační kampaň za 60 milionů korun.