Řečtí poslanci schválili další škrty. Neodradil je ani stotisícový dav

Atény - Navzdory bouřlivým demonstracím prohlasoval řecký parlament jen těsnou většinou úsporný balík škrtů a vyšších daní. Ten má pomoci uvolnit další mezinárodní finanční pomoc a odvrátit tak bankrot řecké ekonomiky těžce postižené krizí. Řecko tím vyhovělo svým věřitelům, kteří zemi nabízí 31,5 miliardy eur jako další část záchranného úvěru. Jedné z nejmohutnějších demonstrací, kterou do centra Atén svolali odpůrci reformy, se zúčastnilo na sto tisíc lidí.

Balík byl schválen jen těsnou většinou poslanců ze socialistické strany PASOK a Nové demokracie (ND) premiéra Antonise Samarase. Po hlasování bylo oznámeno, že PASOK vyloučil ze strany šest svých poslanců a ND jednoho za to, že úsporné opatření při hlasování nepodpořili. Křehká vládní většina má po tomto kroku v parlamentu už jen převahu 169 ze 300 křesel.

Antonis Samaras, řecký premiér:

„Budu bojovat, abychom mohli získat víc než 31 miliard eur na pokrytí našich závazků a splacení části dluhů. Dnes řešíme všechno jedním krokem, a to je, i když to někteří neradi slyší, pravá revoluce.“

Pokud by poslanci neschválili program úspor ve výši 13,5 miliardy eur, porušili by podmínky věřitelů, kteří mají zemi poskytnout další část z dohodnutého záchranného úvěru. Jde o 31,5 miliardy eur (téměř 795 miliard korun), bez nichž se Atény neobejdou. Pokud by tyto peníze Řecko nedostalo, hrozba odchodu z eurozóny by začala nabývat konkrétních obrysů, stejně jako státní bankrot.

Soňa Dorňáková Stamu, spolupracovnice ČT v Řecku:

„Podle premiéra Samarase vzkvétá v Řecku naděje na to, že se začne oživovat ekonomika. Veřejnost nicméně nemá takový pocit, protože ten nový balíček přináší opravdu velice razantní škrty, které negativně dopadnou především na slabé vrstvy společnosti – a to od 1. ledna příštího roku, ale některá opatření budou platit i zpětně. Společnost je velice nespokojená.“

V centru Atén proti novému balíčku úspor demonstrovalo asi 100 tisíc lidí. Původně pokojná demonstrace se zvrhla v násilí, když policie použila slzný plyn a vodní dělo proti demonstrantům, kteří na zaplněném náměstí házeli zápalné bomby a kameny. V zemi ve středu pokračovala dvoudenní generální stávka, která od úterý narušovala dopravu, zdravotnictví, školství a další služby po celé zemi.

Míra nezaměstnanosti opět na rekordu

Jen den po schválení balíčku škrtů a masových demonstracích přinesl řecký statistický úřad nové informace o řecké nezaměstnanosti. Ta stoupla v srpnu na nové maximum 25,4 procenta z červencové revidované úrovně 24,8 procenta. Nezaměstnanost v zemi trpící dluhovou krizí a dlouhým ekonomickým propadem je tak více než dvojnásobná proti průměru zemí eurozóny, kde v září její míra vystoupila na nové maximum 11,6 procenta.

Pavla Smetanová, spolupracovnice ČRo v Řecku k nezaměstnanosti:

„Je to katastrofa. Nejvíc nezaměstnaných je totiž mezi mladými lidmi, kteří úplně ztrácejí optimismus a chuť do života. Vědí, že před sebou nemají žádnou pořádnou budoucnost. Pořád se škrtá, ale není možné nastartovat tu ekonomiku tak, aby lidé mohli opět začít podnikat. Mladí často pracují zdarma, jen proto, aby si to mohli napsat do životopisu.“

Nezaměstnanost v Řecku přitom bude s poklesem ekonomiky pravděpodobně dál narůstat. Institut pro výzkum práce, který je součástí největšího řeckého odborového svazu zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE, v srpnu předpověděl, že v příštím roce se vyšplhá na 28 až 29 procent.