Maďarsko láká cizince na dluhopisy zajišťující občanství

Budapešť - Maďarští politici přišli s návrhem, který slibuje cizincům získání občanství výměnou za nákup dluhopisů. Chtějí tak snížit zahraniční zadlužení země v řádu miliard eur. Návrh by měl přilákat především investory z Číny.

Novou a snazší cestu k maďarskému občanství by pro cizince mohlo představovat zakoupení speciálních vládních dluhopisů za 250 tisíc eur. Teď ji projednává vláda. Zahraniční investor by po zaplacení získal nejprve povolení k pobytu, a pokud by po půl roce doložil, že v zemi skutečně žije a podniká, stal by se Maďarem. 

Antal Rogan, šéf politické strany Fidesz

„Tento zákon usnadní cestování byznysmenům, kteří k nám chtějí přijít. Usnadní jim také podnikání. Budou moci snadněji investovat a vytvářet pracovní místa.“ 

Maďarsko je v dluzích a jednání se západoevropskými věřiteli jsou složitá. Země požádala o finanční pomoc i Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii, zatím se však nedohodly. Šanci proto vidí v čínských investorech. 

Maďaři se obracejí na čínské investory

„Jsem si jistý, že tohle může přilákat řadu čínských investorů, kteří by sem přinesli peníze. Teď by se nabízely nové podmínky a to může oslovit mnohé,“ říká zástupce společnosti Hikari Precise Machinery Science and Technology Peter Zhou. 

Asijští investoři by se v případě schválení nového legislativního návrhu postupně mohli objevit i v dalších zemích Evropy. S maďarským pasem mohou totiž žít a pracovat v zemích celé Evropské unie.

Maďarské dluhopisy (zdroj: ČT24)