Britové budou na Kubě vyrábět elektřinu z cukrové třtiny

Havana - Společnost Havana Energy získala kubánský státní souhlas, že může začít podnikat v zemi s výrobou elektrické energie nazvanou Bio-Power. Ta využívá k výrobě elektřiny cukrovou třtinu, známou jako Bagasa.

Kuba byla po dlouhou dobu podnikatelsky nepřístupná. Nyní se ale mění. Od nástupu nového prezidenta Raúla Castra v roce 2008 země prošla několika reformami, které výrazně oživily ekonomiku. „Uzavřeli jsme spolupráci s Kubou a projekt nazvali Bio-Power. Jedná se o zřízení elektráren, které budou využívat zbytky cukrové třtiny a dalších bio zdrojů na výrobu energie,“ řekl ředitel bristké společnosti Havana Energy Andrew McDonald.

Kuba je doposud nejvíc závislá na venezuelské ropě. Elektřina se nyní bude vyrábět z odpadu cukrové třtiny, která se na Kubě nalézá téměř všude. Britská společnost k výrobě energie bude využívat plodinu, kterou před pěti sty lety do země dovezli právě evropští kolonizátoři. „Mezi Británií a Kubou je to velmi dobré znamení. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších spoluprací, kterou jsme uzavřeli za několik posledních desetiletí,“ míní McDonald.

Cukrová třtina
Zdroj: ČT24

Společnost bude dodávat do sítě energii pomocí třiceti megawattových elektráren, které budou připojené k cukrovarům po celé zemi. Ty mají oproti běžným českým elektrárnám čtvrtinový výkon. Britská vláda si od uzavření spolupráce slibuje celkové zlepšení obchodních vztahů s Kubou.

Reportáž Petra Baláše (zdroj: ČT24)