Britové chtějí do Indie místo peněz posílat rady

Dillí - Velká Británie pozastaví do roku 2015 většinu finančních programů na pomoc Indii. Své bývalé kolonii poskytovala stovky milionů liber ročně. Odborníci z humanitárních organizací rozhodnutí kritizují. V Indii totiž žije mnoho chudých, kteří jsou na zahraniční pomoci závislí.

Indie měla v roce 2011 desátou nejsilnější ekonomiku na světě. V tom samém roce ale dostala od Velké Británie asi 280 milionů liber dotací. Peníze šly na vzdělávání a zdravotní péči pro děti z chudých rodin. To se brzy změní. „Indie pomoc vlastně nepotřebuje. Jestliže bude využití všech zdrojů optimalizováno, pak není třeba podpora ze zahraničí,“ míní studentka z Bombaje.

Právě na to upozornili i britští zákonodárci. Podle nich by Spojené království nemělo poskytovat pomoc zemi, která má vlastní vesmírný program a zároveň sama některé státy finančně podporuje. „Mají velmi přesně rozvržený rozpočet do jednotlivých oblastí. A to, co po nás nyní požadují, je rada, jak nejlépe tyto peníze zhodnotit. Na tom teď s Indií spolupracujeme,“ podotkla tajemnice pro mezinárodní rozvoj Justine Greeningová.

Indie
Zdroj: ČT24

Někteří odborníci ale varují, že miliony Indů z nejchudších oblastí jsou na pomoci ze zahraničí existenčně závislí. „Ovlivnilo by to školní docházku, vzdělávání dětí. V některých případech i jejich zdraví a přežití. Pomoc Velké Británie umožňovala dětem chodit do školy a získat vzdělání,“ konstatovala ředitelka organizace Save the Children India Shireen Millerová.

Velká Británie neprovádí výdajové škrty jen v oblasti zahraniční politiky. Do konce roku 2017 chce uspořit víc než 100 miliard liber a snížit tak schodek státního rozpočtu.

Reportáž Zuzany Tejnické (zdroj: ČT24)